Obama sírva sorolta fel, hogy hány diákot öltek meg az elnöksége alatt

külföld
2016 január 05., 18:19
comments 301

Barack Obama amerikai elnök a Fehér Házban korábbi lövöldözések túlélőivel és az áldozatok rokonaival körülvéve új intézkedéseket jelentett be, amelyekkel korlátoznák a fegyvervásárlást. Ezt követően szigorúbban fogják ellenőrizni a fegyvervásárlók előéletét. Az intézkedések többségéhez pedig még a Kongresszus engedélye sem szükséges.

Az elnök a beszéde elején felsorolta azokat az iskolai mészárlásokat, amelyek az ő hivatali ideje alatt történtek. Mikor a 2012-es, newtowni mészárláshoz ért, elsírta magát.

Barack Obama. Fotó: AFP /JIM WATSON / AFP / NICHOLAS KAMM.
photo_camera Fotó: AFP/Jim Watson

Elmondta, hogy mindig feldühíti, ha ezekre a gyerekekre kell gondolnia, miközben Chicago utcáin ez minden nap megtörténik. Kiemelte, hogy a fegyvertartás joga nem lehet fontosabb azoknál a jogoknál, hogy valaki szabadon elmehessen imádkozni, vagy egy békés rendezvényen vehessen részt. Hozzátette, hogy öngyilkosság, családon belüli erőszak, bandaháborúk vagy balesetek következtévben évente 30 ezer amerikainak kell meghalnia a fegyverek miatt. megjegyezte, hogy a fegyveres erőszak sokkal elterjedtebb az egyesült államokban, mint a többi fejlett országban. 

„A legutóbbi lövöldözés ellen már semmit sem tudunk tenni, de azért vagyunk itt, hogy megelőzzük a következőt.” 

- mondta Obama.

Hozzátette, hogy a fegyverlobbi most még túszul ejtheti a Kongresszust, de nem ejtheti túszul Amerikát. Egyúttal felszólította a Kongresszust, hogy legyen elég bátor, és szálljon szembe a fegyverlobbi hazugságaival.

Ezentúl több embert fognak alkalmazni arra, hogy ellenőrizzék, hogy a fegyvervásárlók között vannak-e büntetett előéletűek, több embert fognak alkalmazni a családon belüli erőszakkal összefüggő esetek kivizsgálására és jobban fogják követni a fegyverek útját. (via BBC/Politico/New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.