1820 után észleltek ismét Magyarországon egy ritka rigófajtát

2016 január 6., szerda 18:10

A Magyar Madártani Egyesület honlapjára került fel a hír, hogy az év utolsó napján egy madármegfigyelésen Európában is ritkán látható madarat sikerült megfigyelni a Népligetben. 

A Naumann-rigónak az egyesület honlapja szerint ráadásul különleges, bár szomorú hazai története van. 

Kép: Wikipedia

1820-ban valahol az Északi-Kárpátokban lelőttek már egy példányt (akkortájt még így zajlott a madármegfigyelés), a preparált példány pedig a Magyar Természettudományi Múzeum Állattárába került, ahol viszont 1956-ban, egy gyújtóbomba támadás után megsemmisült, mintegy 36 ezer további preparátummal együtt. 

Bizonyító példány és megkerülési adatok hiányában a Naumann-rigót a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Nomenclator Bizottsága (MME NB) végül kénytelen volt törölni a hazai fajlistából.

A Népliget amúgy kedvelt madárfigyelőhely, a fagyöngyös, borostyános, bogyós park gazdag téli táplálkozóhely a madarak számára. Fordulnak itt elő feketerigók, fenyőrigók, léprigók is, december 31-én pedig a Naumann-rigó háromszor is felbukkant, sőt, fotók is készültek róla. 

A Budapesten élő madarak mindennapjairól és életkörülményeiről tavaly részletes cikkben foglalkoztunk, érdemes azt is átolvasni.