1820 után észleltek ismét Magyarországon egy ritka rigófajtát

ÁLLAT
2016 január 06., 18:10
comments 50

A Magyar Madártani Egyesület honlapjára került fel a hír, hogy az év utolsó napján egy madármegfigyelésen Európában is ritkán látható madarat sikerült megfigyelni a Népligetben. 

A Naumann-rigónak az egyesület honlapja szerint ráadásul különleges, bár szomorú hazai története van. 

photo_camera Kép: Wikipedia

1820-ban valahol az Északi-Kárpátokban lelőttek már egy példányt (akkortájt még így zajlott a madármegfigyelés), a preparált példány pedig a Magyar Természettudományi Múzeum Állattárába került, ahol viszont 1956-ban, egy gyújtóbomba támadás után megsemmisült, mintegy 36 ezer további preparátummal együtt. 

Bizonyító példány és megkerülési adatok hiányában a Naumann-rigót a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Nomenclator Bizottsága (MME NB) végül kénytelen volt törölni a hazai fajlistából.

A Népliget amúgy kedvelt madárfigyelőhely, a fagyöngyös, borostyános, bogyós park gazdag téli táplálkozóhely a madarak számára. Fordulnak itt elő feketerigók, fenyőrigók, léprigók is, december 31-én pedig a Naumann-rigó háromszor is felbukkant, sőt, fotók is készültek róla. 

A Budapesten élő madarak mindennapjairól és életkörülményeiről tavaly részletes cikkben foglalkoztunk, érdemes azt is átolvasni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.