A világ leghíresebb gorillája szerint hülyék az emberek

A világ leghíresebb gorillája, Koko 45 éves. Legutóbb akkor írtunk róla, amikor arról volt szó, hogy a jelnyelvvel remekül kommunikáló főemlősnél olyan vokális és légzési viselkedések alakultak ki, melyeket jellemzően a beszédképességhez szokás társítani. És amelyekről korábban azt gondolták, hogy a gorillák erre képtelenek.

Koko most azzal került a hírekbe, hogy a párizsi klímacsúcshoz igazítva jelnyelvvel üzent az emberiségnek. Koko jelenleg több mint ezeregyszáz jelet ismer, igaz ezek közül számos annak a hiányosságának a kiegészítésére szolgál, hogy kezeivel nem mindig tud annyira komplex jeleket mutatni, mint amilyeneket a jelnyelveket használó emberek mutatnak. 

Nagy kérdés persze az is, hogy mennyire képes megragadni azokat a fogalmakat, melyekről ilyenkor kérdezik, például mennyire van képben a klímaváltozás vagy az idő fogalmával. Mindenesetre a videóüzenetben Koko elmondta, hogy az emberiség hülye, mert nem vállalja fel a felelősségét a Földért, miközben fogy az idő. Ezzel pedig nehéz lenne vitatkozni. (via IFLS)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;