Tömeggyilkolásra kiképzett AI-t engednek le az óceán mélyére, hogy megmenekülhessen a Nagy-korallzátony

2016 január 6., szerda 21:48
145

Az Ausztráliához tartozó Nagy-korallzátony a bolygó legnagyobb korallzátonya, viszont évtizedek óta folyamatosan pusztul, ráadásul a rongálódás üteme az utóbbi években csak felgyorsult. A klímaváltozás, a szennyezések és a nem megfelelő halálaszati eljárások mind hozzájárulnak e páratlan természeti kincs veszélyeztetéséhez. 

Most egy mesterséges intelligenciával bíró robot segíthet a megvédésében. Igaz, nem az emberekkel, hanem a legnagyobb víz alatti ellensséggel szemben.  

A korallok legnagyobb természetes ellensége a töviskoronás tengericsillag. Ahol e faj felbukkan, ott teljes korallszirtek pusztulhatnak el. A tengericsillag ezen faja ellen eddig is küzdöttek a természetvédők, kézzel adtak be halálos injekciókat. De egyszerűen nincs elég búvár ahhoz, hogy folyamatosan járőrözzenek az érintett területen. 

De a COTSbot nevű robottól azt várják, hogy segítségükre lesz. A robotot kamerával, GPS-szel, injektáló kézzel és szenzorokkal szerelték fel. Összesen nyolc órát tud a víz alatt tölteni, ezalatt több mint 200 injekciót fog tudni kiosztani. A megszúrt tengericsillagok 24 órán belül elpusztulnak. 

A Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói hónapokon át építették a robot algoritmusát, hogy magától is felismerje a töviskoronás tengericsillagokat. Rengeteg fényképet mutattak nekik ezekről és más lényekről is, hogy így tanulja meg a különbséget az algoritmus. A kutatók szerint a robot 99,4 százalékos pontossággal ismerte fel a tengericsillagokat a tesztelések végére. (Quartz)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt