150 százalékkal ugrott meg a Magyar Posta vezérigazgatójának fizetése

2016 január 7., csütörtök 19:51

Emlékeznek még azokra az időkre, amikor a Fidesz 2 milliós bérplafonnal keserítette meg az állami cégek vezetőinek életét? Ezzel az évvel ennek vége!

Az új év kezdetével  a Magyar Posta vezérigazgatójának fizetése már meg is ugrott 150 százalékkal. Így Szarka Zsolt az eddigi rongyos 2 millió helyett januárban már bruttó 5 millió forintot vihet haza. Az RTL Klub Híradója szerint ez körülbelül napi 250 ezer forintot jelent. 

Azzal a kormányhatározattal, amely az állami cégek vezetői számára 5 milliós bérplafont engedélyezett, mások is jól jártak:

  • Nagy Csaba, az Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója mostantól szintén 5 millió forintot fog keresni. 
  • Horváth Péter János, az Első Nemzeti Közműszolgáltató vezetője valamiért csak duplázni tudott, így neki be kell érnie havi 4 millióval.
  • Központi Adatgyűjtő és Feldolgozó vezetőjének pedig még kevesebbet, mindössze 1 millió forintot emelkedett a fizetése, így havi 3 milliót kell beosztania egy hónapra.

Némi reményre adhat okot a számukra, hogy a fizetési plafont megemelő kormányrendelet 20 százalékos prémiumot is biztosít a nyereséges állami cégek vezetőinek.

A Miniszterelnökség szerint a Postánál a fizetésemeléseket az indokolta, hogy a cég sikeresen és nyereségesen működik az új vezetés alatt. Hozzátették, hogy nem csak a vezetők bére emelkedett, hanem „a Magyar Posta a munkavállalók bérszintjét is a hasonló területeken működő cégekéhez közelíti.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a postások havi 128 ezer forintos bruttó bérminimumért fognak dolgozni. Elvitathatatlan, hogy idén ők is kaptak fizetésemelést, sávosan 1 és 4 százalék között. 

<br> <div style="width: 100%; height: 0px; position: relative; padding-bottom: 57%;"><iframe src="http://rtl.hu/embed/1044137" frameborder="0" allowfullscreen="true" style="width: 100%; height: 100%; position: absolute;"></iframe></div>