150 százalékkal ugrott meg a Magyar Posta vezérigazgatójának fizetése

POLITIKA
2016 január 07., 19:51
comments 433

Emlékeznek még azokra az időkre, amikor a Fidesz 2 milliós bérplafonnal keserítette meg az állami cégek vezetőinek életét? Ezzel az évvel ennek vége!

Az új év kezdetével  a Magyar Posta vezérigazgatójának fizetése már meg is ugrott 150 százalékkal. Így Szarka Zsolt az eddigi rongyos 2 millió helyett januárban már bruttó 5 millió forintot vihet haza. Az RTL Klub Híradója szerint ez körülbelül napi 250 ezer forintot jelent. 

Azzal a kormányhatározattal, amely az állami cégek vezetői számára 5 milliós bérplafont engedélyezett, mások is jól jártak:

  • Nagy Csaba, az Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója mostantól szintén 5 millió forintot fog keresni. 
  • Horváth Péter János, az Első Nemzeti Közműszolgáltató vezetője valamiért csak duplázni tudott, így neki be kell érnie havi 4 millióval.
  • Központi Adatgyűjtő és Feldolgozó vezetőjének pedig még kevesebbet, mindössze 1 millió forintot emelkedett a fizetése, így havi 3 milliót kell beosztania egy hónapra.

Némi reményre adhat okot a számukra, hogy a fizetési plafont megemelő kormányrendelet 20 százalékos prémiumot is biztosít a nyereséges állami cégek vezetőinek.

A Miniszterelnökség szerint a Postánál a fizetésemeléseket az indokolta, hogy a cég sikeresen és nyereségesen működik az új vezetés alatt. Hozzátették, hogy nem csak a vezetők bére emelkedett, hanem „a Magyar Posta a munkavállalók bérszintjét is a hasonló területeken működő cégekéhez közelíti.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a postások havi 128 ezer forintos bruttó bérminimumért fognak dolgozni. Elvitathatatlan, hogy idén ők is kaptak fizetésemelést, sávosan 1 és 4 százalék között. 



Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt