A német rendőrség beismerte, hogy teljesen elvesztették az irányítást szilveszter este Kölnben

külföld
2016 január 07., 15:41
comments 817

A Spiegel csütörtökön nyilvánosságra hozta a kölni rendőrség a szilveszteri támadássorozatról készült belső jelentését. A dokumentumból leginkább az jön le, hogy szilveszter este az állam egyáltalán nem volt ura a helyzetnek a pályaudvar előtti területen.

A jelentést január 4-én, hétfőn készítették. Ebben arról írnak, hogy a nők szó szerint vesszőfutásban rohantak végig az erősen ittas tömegen. Hozzáteszik, hogy a pályaudvar előtt és a pályaudvar épületében összegyűlt tömeget nem nagyon zavarta, hogy rendőrök vannak a közelben.

A jelentés szerint a rendőrök a helyszínen több olyan zavart, megrémült és síró nővel találkoztak, akik bántalmazásokról, rablásokról és szexuális zaklatásról számoltak be nekik. Elkövetőként minden esetben migráns férfiakat neveztek meg.

Ez azért érdekes, mert a történtek másnapján a kölni rendőrség mindössze annyit közölt a szilveszter estéről, hogy a helyzet feszült volt, de semmi különös nem történt. Később Wolfgang Albers rendőrfőnök elismerte, hogy az első tájékoztatás, amit kiadtak, téves volt.

photo_camera Fotó: AFP/dpa/Maja Hitij

A jelentés megjegyezte, hogy ugyanakkor a szexuális támadások elkövetőinek beazonosítására sajnos már nem volt lehetőségük, mert a rendőrök nem tudtak kezelni minden egyes támadást és bűncselekményt. 

Szerintük ez azért nem volt lehetséges, mert túl sok minden történt egyszerre. Arra sem volt idejük, hogy minden panaszt felvegyenek.

A jelentésben megemlítenek egy esetet, amikor a tömeg megakadályozta a rendőröket abban, hogy elindulhassanak abban az irányba, ahonnan segélyhívást hallottak. Idéznek egy olyan férfit is, aki azt kiabálta, hogy vele barátságosan kell bánniuk, mert szír, és „Merkel asszony” hívta meg. A jelentés szerint mások a rendőrök előtt tépték szét a tartózkodási engedélyüket, majd azt mondták nekik, hogy „holnapra hozzatok egy újat”.

A jelentésből kiderül, hogy a rendőrök számára már ott olyan súlyosnak tűnt a helyzet, hogy már attól tartottak, hogy ott súlyos sérülések vagy akár halálesetek is történhetnek. Nem sokkal éjfél után éppen ezért döntöttek úgy, hogy inkább feloszlatják a tömeget. Mikor megindult az oszlatás, a tömeg a rendőröket üvegekkel dobálta meg és tűzijátékokat lőttek ki rájuk. Verekedésekre és rablásokra azonban a tömegoszlatás után is sor kerül.

A jelentés végül összegzésként megjegyezte, hogy az intézkedés során a rendőröknek olyan tiszteletlenséggel kellett szembesülniük a tömeg részéről, amivel a jelentés szerzője a 29 éves szolgálati ideje alatt még nem találkozott.

Mivel csak nagyon kis létszámban voltak jelen a helyszínen, ezért rendőrök gyorsan eljutottak a teljesítőképességük határáig. Ezen túl a belső dokumentum a kis létszámon túl elégedetlen volt a gyenge felszereltségükkel is. A bevetés 21:45-től egészen másnak reggel 7:30-ig tartott. A szilveszter este kialakult helyzetet úgy értékelte, hogy az kaotikus és szégyenteljes volt.

Közben a kölni rendőrségre befutó feljelentések száma szerdán túllépte a 100-at.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.