Andrzej Duda aláírta, hatályos a módosított lengyel közmédiatörvény

2016 január 7., csütörtök 14:34
226

Andrzej Duda lengyel elnök aláírta a közmédiát szabályzó törvény módosítást, ami ezzel hatályosnak minősül. A jogszabály azok után módosult, hogy az új lengyel kormány elégedetlen volt azzal, ahogy a közmédiumok tudósítottak a kormányellenes tüntetések kezelésével. 

AFP PHOTO/WOJTEK RADWANSKI

A kormány ezzel a közmédia vezetőinek lecserélésére készült. (A megújított jogszabály lehetőséget ad a közmédia vezetőinek azonnali elmozdítására, mandátumuk felfüggesztésére, feljogosítja továbbá a pénzügyminisztert az utódok megnevezésére.) 

Korábban a lengyel kormány vezetői leváltották a katonai hírszerzés fejét, és megvágták az alkotmánybíróság jogköreit is. A most elfogadott törvénymódosítás miatt azonban a közmédia vezetői még elmozdításuk előtt lemondtak. Szóvivője szerint Duda államfő azért hirdette ki a törvénymódosítást, mert azt szeretné, ha a köztájékoztatás "pártatlan, objektív és megbízható" lenne. Korábban több uniós vezető kritizálta a tervezetet, és kérte az elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt. 

Az Európai Bizottság január 13-án tárgyalja a lengyel jogállam helyzetét, és az AP szerint akár az ország uniós szavazati jogának felfüggesztésére is sor kerülhet. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt