Andrzej Duda aláírta, hatályos a módosított lengyel közmédiatörvény

Andrzej Duda lengyel elnök aláírta a közmédiát szabályzó törvény módosítást, ami ezzel hatályosnak minősül. A jogszabály azok után módosult, hogy az új lengyel kormány elégedetlen volt azzal, ahogy a közmédiumok tudósítottak a kormányellenes tüntetések kezelésével. 

AFP PHOTO/WOJTEK RADWANSKI

A kormány ezzel a közmédia vezetőinek lecserélésére készült. (A megújított jogszabály lehetőséget ad a közmédia vezetőinek azonnali elmozdítására, mandátumuk felfüggesztésére, feljogosítja továbbá a pénzügyminisztert az utódok megnevezésére.) 

Korábban a lengyel kormány vezetői leváltották a katonai hírszerzés fejét, és megvágták az alkotmánybíróság jogköreit is. A most elfogadott törvénymódosítás miatt azonban a közmédia vezetői még elmozdításuk előtt lemondtak. Szóvivője szerint Duda államfő azért hirdette ki a törvénymódosítást, mert azt szeretné, ha a köztájékoztatás "pártatlan, objektív és megbízható" lenne. Korábban több uniós vezető kritizálta a tervezetet, és kérte az elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt. 

Az Európai Bizottság január 13-án tárgyalja a lengyel jogállam helyzetét, és az AP szerint akár az ország uniós szavazati jogának felfüggesztésére is sor kerülhet.