Irán a jemeni nagykövetsége szétlövésével vádolja Szaúd-Arábiát

Irán szerint a szaúdi légierő szándékosan bombázta le a nagykövetségüket Jemen fővárosában, Szanaában. Teherán azt állította, hogy a támadásban több őr is megsérült, az épületben pedig jelentős károk keletkeztek. Az iráni külügyminisztérium szerint Szaúd-Arábia ezzel a szándékos akcióval megsértett minden olyan nemzetközi egyezményt, amely a diplomáciai képviseletének védelmére vonatkozik. Hozzátették, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság fenntartja magának a jogot, hogy megvédje magát ebben az ügyben.

A szaúdi vezetésű koalíció szóvivője, Ahmed Aszeri dandártábornok erre reagálva bejelentette, hogy kivizsgálják az esetet. Elmondta, hogy a koalíció gépei súlyos csapásokat mértek szerda éjjel olyan szanaai célpontokra, amelyek a húszi lázadók kezén vannak, ezek között olyan helyek ellen is, ahonnan a húszik rakétavetőkkel támadták Szaúd-Arábia területét.

Egyes források szerint a bombázások során az diplomáciai épület nem sérült meg, de valóban eltaláltak olyan környező házakat, amiben iráni őrök laktak. A Reuters szerint helyi lakosok nem látnak semmilyen kárt az iráni nagykövetségi épületben, amely Hadda kerületben van. Nem sokkal később az AP hírügynökség arról számolt be, hogy helyszíni tudósítójuk felkereste a nagykövetséget, de nem látott károkat az épületben.(Guardian/MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.