Szaúd-Arábia tőzsdére vinné a világ legértékesebb cégét

külföld
2016 január 07., 21:12
comments 255

Muhammad bin Szalman szaúdi koronaherceg, Szalman király kisebbik fia arról beszélt az Economistnak, hogy elgondolkoztak azon, hogy tőzsdére viszik az állami olajvállalatukat, a Saudi Aramcót. 

A Saudi Aramco a világ legnagyobb olajcége, és szinte biztos, hogy egyben ez a legértékesebb vállalat is egyben. Muhammad bin Szalman szerint az erről szóló a döntést hónapokon belül meg fogják hozni. Ő személy szerint nagyon lelkesedik az ötletért. Úgy gondolja, hogy ez szolgálná a legjobban a szaúdi piac és az Aramco érdekeit.

A 35 dollárra lecsúszott olajár tavaly rengeteg kár okozott Szaúd-Arábia gazdaságának, ráadásul most az olajipari riválissal, Iránnal is pocsékká vált a viszonyuk. Aramco tőzsdei jegyzése pedig segíthetne kiigazítani az ország költségvetését és valamivel nyitottabbá tenné a szaúdi gazdaságot. 

Muhammad herceg szerint a tőzsdei nyitással a cég  egyben átláthatóbbá is válna, mivel jelenleg elég keveset lehet tudni arról, hogy milyen bevételei vannak vagy mekkora olajtartalékokkal rendelkezik.

Muhammad szerint országa jól döntött, mikor megszakította a diplomáciai kapcsolatait Iránnal, miután január 3-án feldühödött tüntetők Teheránban szétverték a szaúdi nagykövetséget egy siíta főpap kivégzése miatt.

Hozzátette, hogy egy szaúdi-iráni háború katasztrófát jelentene a közel-keleti régióra nézve. Biztosított mindenkit, hogy nem fogják engedni, hogy ez megtörténjen. (via Economist)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.