Je suis fasz

mindennapi hősök
2016 január 08., 14:05
comments 329

Jared Hyams azt gondolta, hogy az ausztrál választási rendszer adatváltoztatási űrlapján soha senki nem fogja ellenőrizni, hogyan írta azt alá, azért egy kis faszt rajzolt oda. Tréfának szánta, a 33 éves férfi néha egyszerűen nem fér a bőrébe. 

Nagyobbat nem is tévedhetett volna. Hamarosan leveleket kezdett el kapni állami szervektől arról, hogy ez így nincs rendben. Öt éven át tartó jogi csatározás indult így meg, ami során különféle állami szervekkel vitatkoztak azon, hogy mi számít megfelelő és törvényileg elfogadható aláírásnak. 

photo_camera

A faszaláírás akkora hullámokat vetett, hogy végül még egy törvénymódosításra is szükség volt Ausztráliában, ami precízebben szabályozta a megfelelő aláírások mibenlétét. 

Ugyanakkor Hyams közben elkezdte szívére venni ezt a fasz dolgot, nem értette, hogy a hatóságokat miért zavarja ennyire ez a móka, ezért úgy döntött, hogy hivatalosan is a faszt teszi meg aláírásának. Útlevelében, jogosítványán és így tovább. 

photo_camera

De azt kellett tapasztalnia, hogy az ausztrál hatóságok tényleg nem vevők erre. Sorra kapta az elutasításokat, volt ahol a vulgáris tréfáját az adófizetők pénzének pazarlásaként jellemezte egy hatóság. Máshol offenzív diagramnak nevezték az ábrát, ami bizonytalanságot és zavart okozhat és szintén nem fogadták el. 

Hyams próbálta bíróság elé is vinni az ügyet, de keresetét elutasították. 

A külügyminisztérium illetékes osztálya is elutasította a kérelmét, hogy fasszal írhasson alá az útlevelében, sőt, figyelmeztették, hogy a rajz a kormánytisztviselőkkel szemben akár szexuális zaklatásként is értelmezhető lehet. 

photo_camera

Volt, ahol viszont sikerrel járt, a tartományi önkormányzaton átment a jogosítványigénylése, így most azon legalább egy fasz díszeleghet. Szép siker ez egy elszánt férfinak. Hasonlóan átment a rajz a szerencsejátékok igénybevételéhez szükséges hivatalos életkort igazoló kártyán, és a férfinak sikerült már fasszal egészségügyi kártyát igényelnie és bankszámlát is nyitott már, sőt még egy könyvtárba is beiratkozott. 

photo_camera

Hyams most évekkel később azt mondja, nem teljesen tudja már, hogy miért választotta ezt a jelet aláírásként és valószínűleg most már másikat választana, ha újrakezdődne a kálváriája. De most már nem engedi el a fasz kezét egészen addig, amíg a szövetségi kormány fel nem adja és bele nem mennek, hogy használhassa a faszt aláírásként. Akkor majd nem akarja többé. (TheAge.com)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.