Kiakadt Orbán barátja, mert piszkálják a Videotonból száműzött Kleinheisler miatt

foci
2016 január 08., 20:43
comments 85

Érzékeny ember a Videoton labdarúgó klub tulajdonosa, Orbán Viktor barátja, Garancsi István. 

Orbán Viktor miniszterelnök és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a Rosenborg győzelmével záruló DVSC-meccsen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án.
photo_camera Garancsi István és Orbán Viktor Debrecenben, 2015. július 30.

Sértődött már meg a székesfehérvári polgármesterre, Cser-Palkovics Andrásra, mert az nem támogatja eléggé a csapatot. Aztán a Diósgyőr korábbi edzőjével is összetűzött, mert Szivics azt mondta, hogy olyan kerettel, és olyan háttérrel, mint amilyen a Videotonnak van, kínos nem nyerni semmit. Garancsi itt kellemetlen összevetésbe ment bele, hogy vajon ki a gazdagabb, ő vagy a Diósgyőr tulajdonosa, Leisztinger Tamás. Az idő mindenképpen Garancsinak dolgozik, az elmúlt időszak megbízásait és cégvásárlásait nézve. 

És Garancsi most a Magyar Labdarúgó Szövetségre pöccent be. Garancsit a Trend FM reggeli műsorában kérdezték az ősszel közönségkedvenccé lett magyar focistáról, Kleinheisler Lászlóról, akit nyáron száműztek a Videoton első csapatától. 

"Amióta behívták a válogatottba és Norvégiában gólt szerzett, nap mint nap kapom a kritikákat az MLSZ elnökségében is, miért nem játszik nálunk. Utólag könnyű ezt felhozni, de erre csak azt tudom mondani, tessék venni egy focicsapatot, megteremteni az anyagi lehetőségeket, és akkor mindenki úgy dönt, ahogy jónak látja."

Mindenki azért biztosan nem tudna olyan körülményeket teremteni, mint Garancsi Székesfehérváron. A Videoton volt évekig a lehetősebb magyar klub, köszönhetően állami cégek bőkezű támogatásának (a Fradi talán már megelőzi, de még most is második). A díszpáholyban pedig rendszeres vendég Orbán Viktor. 

A hírek szerint hárommilliárdos a Videoton éves költségvetése. Piaci alapon működő klubként - ami ismeretlen fogalom Magyarországon - bevétele alapvetően három dologból lehetne. Az egyik a játékoseladás, amiben egészen csapnivaló a Videoton. Kleinheisler esete már nagy visszhangot kapott. A játékos úgy érezte, nem becsülik meg a Videotonnál, ezért nem hosszabbította meg a lejáró szerződését. A klub bosszúból száműzte a tartalékcsapatba, de ott sem játszhatott bajnokit. Innen kukázta ki Bernd Storck szövetségi kapitány. Kleinheisler szerződése most már lejárt, ingyen leléphet. 

Garancsi ezt így látja: 

„Kleinheisler Lászlónak megvolt rá a lehetősége, hogy bejátssza magát a Videotonba. Ő úgy döntött, hogy nem hosszabbít, az edzőnek pedig döntenie kell: olyan játékost tesz be a csapatba, akiről tudja, hogy menni akar és nem számolhat vele hosszú távon, vagy olyat, aki a jövő szempontjából is értékes. Laci megtehette volna a nyáron, hogy elmegy, de nem történt így. Ez az ő döntése volt".

Garancsi ugyanakkor arról nem beszélt, hogy nemcsak Kleinheislerből nem lát pénzt a Videoton. Szintén ingyen távozott nyáron Nikolics Nemanja Lengyelországba, ahol vezeti a góllövőlistát, és elveszítették Gyurcsó Ádámot is, aki ugyancsak nem hosszabbította meg szerződését, így ingyen ment el most januárban. Az fél éven belül három válogatott játékos, akit elkótyavetyélt a klub. 

A másik bevétel a nemzetközi kupaszereplés lehetne. Erről Orbán Viktor a következő tervet vázolta fel még 2013-ban:

"Ami a Videotont illeti, ott az volt az akadémiának bemutatott terv, hogy a 2012-13-as bajnokságban Európa legjobb száz csapata közé kell kerülni – ez sikerült is –, a 2013–14-es bajnokságban Európa legjobb ötven csapata közé kerülni, a 2014-15-ös bajnokságban pedig a legjobb 32 közé, azaz megérkezni a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Az első lépés megtörtént, de a legjobb ötvenbe nem sikerült bekerülni, sőt, vissza fogunk csúszni a századik hely alá."

2015-ben a Videoton megpróbált bejutni a Bajnokok Ligájába, de az Európa-ligába sem sikerült. Garancsi szerint 

„Állandó Európa-liga-szerepléssel megtérülne a befektetett pénz. Ez két-három évet jelent, akár egy BL-csoportkörrel kiegészítve. A játékosok értéke is megsokszorozódna, nézzük csak meg »Scholest« (Kleinhesilert), akiről a válogatottba hívása és a fantasztikus gólja előtt senki sem kérdezte egy szóval sem, hogy miért nem játszik a Videotonban. Nem lehet mindent visszahozni, de a jövőt megalapozná. Más struktúrát lehetne kialakítani. Sportklubból nem lehet kiszállni nyereséggel, nagyon ritka a kivétel". 

Ilyen játékospolitikával és nemzetközi szerepléssel tényleg az állami cégek támogatása marad csak. 

A harmadik bevétel a jegyekből jöhetne. Természetesen a Videoton is kap új stadiont, 9 milliárdért. A régi bontását pont most kezdték meg. De ezzel is van gond. Nem fogják elhinni: Garancsi szerint túl nagy lesz a stadion a 13-14 ezer ülőhellyel. 

"Nem lesz ideális, én kisebb stadiont építettem volna. Az elmúlt nyolc év nézőszámai alapján az ideális méret 10-11 ezer néző lett volna (most valamivel 2000 fölött van az átlagnézőszám), ez a város ezt bírta volna el. Megköti a kezünket, hogy a főépület megmarad, erre kellett ráépíteni a koncepciót." 

Szóval még ez is. Hát így tessék fociklubot venni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.