Kidobtak Dániából egy afrikai egyetemistát, mert túl sokat dolgozott

külföld
2016 január 08., 22:48
comments 237

A 30 éves kameruni Marius Youbi a dániai Aarhusi Egyetemen tanult villamosmérnöknek. Még két szemeszter lett volna hátra a képzéséből, de úgy tűnik, nem szerezhet diplomát Dániában, a bevándorlási hatóság ugyanis kidobta az országból.

A diáknak azért kellett hazatérnie, mert egy héten 16 és fél órát dolgozott takarítóként, hogy fizetni tudja a tandíját, pedig a dán törvények szerint egy külföldi diák maximum 15 órát dolgozhat hetente az egyetem mellett. Csütörtökön reggel már haza is repült.

Az Aarhusi Egyetem nagyon sajnálja a dolgot, mert Marius Youbi az egyik legjobb diákjuk volt. A Guardian cikke szerint az egyetem úgy jellemezte a kameruni férfit, hogy

„Ő a legjobb, amink van.”

Az egyetem igyekezett is megkönnyíteni a diák életét, mikor megtudták, hogy Youbinak haza kell mennie, előrébb hozták a félévzáró vizsgáit. Így olyan is előfordult a vizsgaidőszakban, hogy a férfi 3 vizsgát írt meg egy nap alatt, de ekkor is mindegyikre kiváló minősítést kapott.

Az Aarhusi Egyetem főépülete "Aarhus Universitets hovedbygning set fra parken" by Villy Fink Isaksen - Own work. Licensed under CC BY-SA 4.0 via Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aarhus_Universitets_hovedbygning_set_fra_parken.jpg#/media/File:Aarhus_Universitets_hovedbygning_set_fra_parken.jpg
photo_camera Az Aarhusi Egyetem főépülete ("Aarhus Universitets hovedbygning set fra parken" by Villy Fink Isaksen - Own work. Licensed under CC BY-SA 4.0 via Commons)

Mikor megtudta, hogy haza kell térnie, először fellebbezett a döntés ellen. Azt mondta, hogy ugyan valóban voltak olyan hetek, amikor 90 perccel többet dolgozott a megengedett 15 óránál, de egy évre vetítve soha nem múlta felül a megengedett óraszámot. De a fellebbezését elutasították, a tartózkodási engedélyét bevonták, és január 8-ig adtak neki haladékot, hogy elhagyja Dániát.

A helyi újságoknak nyilatkozva a férfi azt mondta, nagyon sajnálja a történteket, mert úgy érzi, felépített magának valamit Dániában, de most füstbe megy az elmúlt 4 és fél éve.

Marius Youbiért aláírásgyűjtés is indult, 18 100 ember írta alá a petíciót, ami a hazaküldésről szóló döntés felfüggesztését kérte. A petíció szövegében szerepelt az is, hogy mivel Youbi nem EU-s állampolgár, egy évre 46 ezer dán koronát kellett tandíjként fizetnie a lakhatási költségek mellett. 46 ezer korona majdnem 2 millió forint.

Az egyetem egyik tanára szerint ő maga és az egyetem is igazságtalannak tartja a kormányzati döntést, ami azért büntet meg egy külföldit, mert dolgozik. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.