Pszichedelikus kutatócsoport jött létre a Yale Egyetemen

2016 január 8., péntek 11:02
123

A most létrehozott kutatócsoport célja, hogy a Yale egyetemen dolgozó kutatók és klinikusok közösen mélyülhessenek el az egyre elfogadottabbá és népszerűbbé váló pszichedelikus tudományokban és terápiás módszerekben. 

Mindez fontos változás, miután közel ötven éven át a különféle pszichoaktív hatóanyagokkal történő kísérletezés óriási tabu volt az Egyesült Államokban a szigorú drogtörvények miatt. 

Pszilocibint tartalmazó gombák kiszárított, fogyasztás előtti állapotban. Kép: Wikipedia

Pedig számos kísérlet és tanulmány igazolta már, hogy például mind az egyes gombafajokban található pszilocibin nevű alkaoid, mind pedig a szintetikus metiléndioxi-metamfetamin, azaz az MDMA alkalmas lehet olyan súlyos betegségek tüneteinek enyhítésére, mint a depresszió vagy a szorongás. De a pszilocibinnal végzett kísérletekben komoly sikereket értek el függősségek elleni küzdelemben is és segített poszttraumatikus stressz-szindrómával küzdő betegeken is. 

Mostantól minderről szakmai rendezvények és közös gondolkodás indul el a világ egyik legnevesebb egyetemén. Olyan kérdésekről lesz szó, hogy mik számítanak pszichedelikus anyagoknak, hogyan hatnak az agyra, milyen bizonyítékai vannak a klinikai használat sikerének és így tovább. 

A varázsgombákban rejlő lehetőségekről korábban részletes cikkben is foglalkoztunk, érdemes azt is elolvasni. (via ScienceBlog)