Zürichben és Helsinkiben is voltak erőszakoskodások szilveszter éjjelén

Hat nő tett panaszt a zürichi rendőrségen, amiért kirabolták és szexuálisan molesztálták őket a svájci város újévi köztéri rendezvényén.

A svájci rendőrség most arra kér mindenkit, ha tapasztalt hasonlót december 31-én, jelezze nekik. Eleinte ugyanis rablások, zsebelések miatt indítottak eljárásokat, és az interjúk során derült ki, hogy szexuális molesztálásról is szó lehetett.

A sértettek szerint az elkövetők „sötét bőrű férfiak” voltak.

A Zürichsee tó partján mintegy 120 ezer ünnepelt, összesen 24 esetben indult lopás miatt eljárás.

Helsinkiben is történtek hasonló incidensek, számolt be a finn rendőrség: a központi pályaudvar előtti téren húszezer ember ünnepelt, köztük volt kb. ezer, többségében iraki bevándorló.

Három esetben jelentették szexuális zaklatás gyanúját, ebből kettő esetben indult eljárás, három menedékkérőt vettek őrizetbe, közölték.

A finn rendőrség egyébként készült, hogy lesz valami, mint közölték, voltak arról információik, hogy a kölnihez hasonló eseményekre készülnek bizonyos csoportok.

Szexuális bántalmazás és garázdaság miatt szilveszter előtt hat irakit tartóztatott le az iraki rendőrség, akiket január 2-án engedtek szabadon.

Tavaly tíz iraki menedékkérő ellen indult nemi erőszak miatt eljárás Finnországban, az évben összesen ezer nemi erőszakos esetről számolt be a rendőrség. 

Kölnben szilveszter éjjelén több mint száz esetben indult eljárás zaklatás és lopás miatt, miután a német városban ünneplő tömegben csoportokban támadták meg az embereket, különösképpen a nőket az észak-afrikai, arab származású elkövetők. 

(A címlapkép Kölnben készült január 7-én, MAJA HITIJ / DPA)

(Telegraph/Reuters/SwissInfo)