Életéről akart filmet forgatni, ez buktatta le El Chapo Guzmant

Tbg
bűnügy
2016 január 09., 07:17
comments 61

Legalábbis ezt állítja a mexikói ügyészség azután, hogy tavaly nyári szökése után, a mexikói hatóságoknak sikerült újra elkapniuk a kartellvezért.

Arely Gomez mexikói főállamügyész a mexikóvárosi repülőtér betonján tartott sajtótájékoztatót, és elmondta az akcióban tengerészgyalogosok rohantak meg egy hotelt Sinaloa szövetségi állam Los Mochis városában, ahol Guzmán rejtőzködött. 

A katonák tűzharcba keveredtek Guzmán embereivel. Az akcióban öt fegyverest megöltek, hat embert őrizetbe vettek. Egy tengerészgyalogos megsebesült.

Gomez azt is elmondta, El Chapót határtalan beképzeltsége juttatta ismét rabláncra: a hatóságok azt állítják azért sikerült megtalálni, mert el akarta készíteni a saját Narcosát (a Pablo Escobarról készült amerikai sorozatot nagy sikerrel mutatták be tavaly), életrajzi ihletésű filmjét, és ezért közvetítőkön keresztül producerekkel, színészekkel tárgyalt.

A hatóságok azt állítják, a filmet szervező ügyvédeinek mozgása vezette el őket végül a rejtekhelyre.

Az amerikai Narcos mellett az utóbbi években Mexikóban is készültek maffiafilmek a nagyobb kartellek vezéreiről.

Sőt éppen január 15-én mutatták volna be Mexikóben egy négyrészes filmsorozat első darabját, amely visszafele haladva az időben mutatja be Guzman életét, kezdve tavalyi szökésével. Azt nem tudni, van-e ennek a filmnek köze Guzman terveihez, vagy egy teljesen független alkotás.

A filmet ("Chapo. El escape del siglo") a teljesen ismeretlen Axel Uriegas rendezte, és a színészek sem a legismertebb mexikói aktorok közül valók, valószínűleg a kartellvezér felemás megítélése miatt 

Nem hisz azonban a hatóságoknak egy, a Guardian által megkérdezett mexikói szociológus, többek között azért, mert elég hiteltelen számára a mexikói kormány szerepe Guzman szökésében.

Rodolfo Soriano Nuñez szerint teljesen hülyeség azt gondolni, hogy egy bűnöző, akit az egész ország keres, azzal keltené fel magára a figyelmet, hogy filmet forgat magáról.

Nuñez szerint El Chapo szökése és megtalálása is gyanús: a szökés három héttel azután történt, hogy az USA megkapta a drogvezér kiadatását Mexikótól, az alagút, amelyen át megszökött, pedig pont nem volt bekamerázva az amúgy bekamerázott cellában.

Egy börtönben készült videofelvétel alapján korábban az is kiderült, a börtönőrök jól hallották az alagútépítés munkálatait, mégsem avatkoztak közbe.

Az elfogás pedig pont jókor jött Enrique Peña Nieto elnöknek, aki sokat vesztett népszerűségéből az elmúlt hónapokban. (Guardian/Telemundo/MTI/Fotó: AFP/ALFREDO ESTRELLA)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.