Újságírókat, segélymunkásokat és üzletembereket jelölt meg potencális terroristaként az új amerikai vízumtörvény

2016 január 9., szombat 15:33
116

A San Bernardino-i támadás utáni amerikai terrortörvénykezés legnagyobb ártatlan vesztesei azok a külföldi polgárok, akik elvesztették amerikai vízummentességüket.

Az USA ugyanis kizárta a vízummentességből a 39 erre jogosult ország – köztük Magyarország – azon polgárait, akik 2011 óta jártak Iránban, Irakban, Szudánban vagy Szíriában. Aki megfordult ezekben az országokban, az önmagában ezzel potenciális terroristává válik a törvény szerint – írja a Quartz.

Ugyan lehet kivételt kapni, de ez csak azokra vonatkozik, akik az amerikai kormánynak vagy a hadseregnek dolgoztak ezekben az országban.

Így aztán nem kapnak kivételt a haditudósítók vagy a segélymunkások, akárcsak a térségbe az olajipar miatt utazó olajmérnökök sem. Ez akár meg is nehezítheti, hogy a nemzetközi szervezetek vagy a média megfelelő embereket találjanak ezekbe az országokba.

Még furcsább, hogy Iránt is hozzáadták a listához, ahol nincs Iszlám Állam (sőt, az ország aktívan harcol ellene több fronton is), viszont Líbiát meg nem, ahol viszont jelen van a terrorszervezet. Irán szerepeltetése a listán a kritikusok szerint azokat az európai üzletembereket hivatott elkedvetleníteni az országba utazástól, akik a szankciók vége után Iránnal üzletelnének.

(Qz)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt