A baromfik a szép embereket kedvelik

Ekkora brit tudósok hír régen volt, de vasárnap este még ez is belefér: kutatók kíváncsiak voltak, milyen emberek iránt vonzódnak a baromfik, ennek pedig egy szokatlan kísérletben jártak utána. 

Arról régóta vita van, hogy mi tesz egy embert vonzóvá, mennyire társadalmi normák által konstruált jegyek és mennyire valami velünk született minőség, amit felismerve szépnek ismerünk el valamit. Ezt az örök vitát nyilván nem fogja eldönteni ez a mostani eredmény sem, de remek ötletelésre ad terepet: a kutatók betanítottak egy csomó baromfit, hogy reagáljanak, ha egy emberi arcot mutatnak nekik. 

Majd mutattak nekik egy rakás emberi arcot, aminek a vonzóságát/szépségét korábban már felmérték úgy, hogy megmutatták embereknek is, akik osztályozták őket. És nagy meglepetésre az derült ki, hogy a csirkék ugyanazokat az arcokat preferálták, mint az egyetemista önkéntes emberi értékelők. 

A kutatás absztraktja szerint mindez arra utalhat, hogy az emberi vonzódás gyökereit az idegrendszerben érdemes keresni, nem pedig arcspecifikus sajátosságokkal lehet magyarázni. A teljes kutatás itt olvasható, mi a Discovery Magazine honlapján akadtunk rá. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.