Már idén eltűnhetnek az elefántok két nagy amerikai cirkuszból

 Állatvédelmi okokból a tervezettnél két évvel hamarabb, már 2016 májusában leveheti a műsoráról az elefántos számokat két nagymúltú amerikai cirkuszi társulat, a Ringling Brothers és a Barnum & Bailey.

A cirkuszokat működtető Feld Entertainment közleménye szerint májusban a vándorcirkuszokban fellépő összes ázsiai elefántot áttelepítik a cég floridai elefántmenhelyére, ahol szaporítással és orvosi kutatásokkal próbálják megmenteni a fenyegetett fajt. 

A cirkuszcsoport tavaly márciusban azt közölte, hogy az állatvédők bírálatai miatt 2018-ig kivonják a porondról 13 cirkuszi elefántját. A hétfői közleményükben nem indokolták, hogy miért hozták előbbre a határidőt. 

Az Egyesült Államokban jelenleg 250 elefánt él fogságban, közülük 26 a Ringling cirkusznál született. A Ringling Brothers 2011-ben 270 ezer dolláros bírságot fizetett ki, csak hogy leálljon egy hatósági vizsgálat, amely az állatok állítólagos bántalmazása miatt indult ellenük. Más állatokat, például tigriseket, oroszlánokat, lovakat vagy kutyákat, továbbra is foglalkoztathat a két nagy amerikai cirkusz. MTI)