Szélsőjobboldali tüntetők és rendőrök csaptak össze Lipcsében

Hétfő este Lipcse belvárosában 1500 iszlámellenes tüntető gyűlt össze az első Legida-felvonulás évfordulójára. Belőlük kivált egy 250 fős csoport, akik tűzijátékokkal kezdtek el lövöldözni és kirakatokat törtek be a város Connewitz nevű részén. Ez a városrész számít a balos körök központjának. Közülük több embert őrizetbe vettek.

A rendbontás az idegenellenes Legida-mozgalom tüntetése után kezdődött. Ez a szervezet a drezdai Pegida itteni fiókszervezete. Egy évvel ezelőtt pont ezen a napon vonultak fel a városban nagyjából kétezren.

A szélsőjobboldali Legida-mozgalom tüntetői köszönik - Fotó: AFP/ADP/ Jan Woitas

Az idegenellenes tüntetőket a belvárosban baloldali ellentüntetők várták, akik gyertyákkal tiltakoztak az erőszak ellen, valamit felhívják a figyelmet a világra való nyitottságra és a toleranciára. Ők nagyjából 2300-an lehettek. Hozzájuk a város főpolgármestere, a szociáldemokrata Burkhard Jung és a tartomány kereszténydemokrata igazságügyi minisztere, Sebastian Gemkow is csatlakozott. 

Az ellentüntetők - Fotó: AFP/DPA/Hendrik Schmidt

Ugyanakkor a lipcsei CDU a gyertyagyújtós ellentüntetéstől is elhatárolódott, mert, ahogy mondták, nem akartak szervezetileg részt venni a Legida szociáldemokraták által szervezett születésnapján. (via Spiegel/WELT)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;