A bankok szerint nem kartell, hanem kormányzati kezdeményezés volt az infómegosztás az első Orbán-kormány idejéből

gazdaság
2016 január 12., 13:41
comments 131

Megbüntette a GVH a bankokat egy kartellgyanúsan használt közös adatbázis, a BankAdat miatt egészen durván, 4 milliárd forintra. A Bankszövetség most reagált, azzal a címmel, hogy

"Szakmailag és jogilag értelmezhetetlen a GVH BankAdattal kapcsolatos büntetése"

"A BankAdat szolgáltatást 2000 nyarán kormányzati igényre alakította ki a magyar bankszektor, a szabályozó hatóságok tudtával, a felügyelet pénzügyi támogatásával és jogkövető szándékkal. Működését a bankfelügyelet adatokkal segítette, kimutatásait a gazdasági kérdésekkel foglalkozó minisztériumok is rendszeresen kérték és felhasználták."

2000 nyarán, mint emlékezetes, Matolcsy György volt a gazdasági miniszter, a pénzügyminiszter pedig Járai Zsigmond. 2015-ben pedig, írja a Bankszövetség, olyan jogszabályt alkotott a parlament, ami lehetővé tette a bankok érdekvédelmi szervezetének, hogy hasonló adatbázist működtessenek.

A bankok szerint semmi gond nem volt azzal, hogy megosztották egymással ezeket az adatokat, szerintük hatékonyabban tudtak terméket fejleszteni ezek segítségével. Ügyfélszintű adatok egyébként sem voltak ezek között, csak a bankok egyébként is külön kommunikált, portfólió szintű adatait szedték össze egy helyre. A GVH-nak pedig nem is sikerült bebizonyítani, hogy bárki hátrányt szenvedett volna az adatok használata miatt – érvel a Bankszövetség, akik szerint pont hogy élénkült a verseny, és jobb lett a fogyasztónak az adatbázis miatt.

Ezért minden hazai és nemzetközi jogorvoslati lehetőséget igénybe fognak venni, közölték a bankok.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt