Döntött az Alkotmánybíróság a Doboz-ügyben: nem lehet a nőket ingyen beengedni, ha a férfiaktól belépőt szednek

egyenlőség
2016 január 12., 17:37

Megszületett a döntés a 2013-as Doboz-ügyben.

Nőknek ingyen? Ne már!

Teczár Szilárdra emlékezhettek, ő volt, aki az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, mert jogsértőnek találta a Doboz nevő szórakozóhely gyakorlatát, amely a nőket ingyen engedte be, de a férfiakat csak ezer forintos belépő (levásárolható italkupon) megvásárlása ellenében.

Az ügy hatalmas port vert fel, felbőszült a nép, elmondták Teczárt mindennek. Nők és férfiak, celebek és politikusok vállvetve védelmezték a lovagiasság nevében ezt a most már jogerősen jogsértő gyakoratot.

A nők védelmében?

A szórakozóhely tulajdonosai mindent megtettek, és minden bizonnyal a net népe komoly hányadának felháborodását is maguk mögött érezve minden létező fellebviteli lehetőséget kihasználtak, hogy megvédjék a szerintük indokolt, nőknek kedvező, a magyar éjszakában amúgy bevettnek számító gyakorlatot.

Szerintük a nők védelmet, a fizikai erőhátrány miatt pozitív diszkriminációt, ingyen belépést érdemelnek, mert

  • a szórakozóhely előtt a bejutáskor gyakori volt a lökdösődés, és nem ritkán hátrébb lökték a sorban a nőket, és előfordult, hogy még ocsmányul be is szóltak nekik, ha ezt sérelmezték,
  • mert a nők kevesebbet keresnek (ez egyébként tényszerűen így van) ezért a Doboz szerint az egyenlő bánásmód a nőket sértené, különösképpen azokat a nőket, akiknek nincs párjuk, hogy fizessen helyettük.

Igenám, de mindez, lehet egyszerre is igaz, de (a belépővel) nem függ össze.

Az Alkotmánybíróság döntése ugyanis világossá teszi, hogy

a piaci szereplőknek nincs joga pozitívan diszkriminálni, csak a jogalkotó teheti meg, és csak államcél érdekében.

Így lehet az, hogy a nők korai nyugdíjazása nem sérti szerintük a nemek közötti egyenlőség alaptörvénybe foglalt alapelvét, a Doboz gyakorlata pedig igen.

Már ameddig a kormánynak meg nem tetszik az ötlet, hogy a randizást kiemelt államcéllá tegye a népszaporulat növelése érdekében.

De mi lesz most? Nőknek ingyen buli tehát már nem.

A férfi fizet a randin. Meg azután is.

Mert az ugye így szokás. Sokan a hagyományok, mások épp a feminizmus nevében tartják ezt elfogadhatónak, sőt, elvárhatónak. Erről a vitáról itt és itt írtunk bővebben, a "szép szokásnak", lovagiasságnak bőven vannak árnyoldalai is. Mi nem is támogatjuk.


<br>

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.