Előzetesben a román embercsepész, aki 150 migránst zsúfolt a teherautójába

bűnügy
2016 január 12., 08:08
comments 81

Elrendelte az előzetes letartóztatását a Szegedi Járásbíróság annak a román férfinak, aki tavaly nyáron a társaival 150 migránst zsúfolt egy teherautó rakterébe Mórahalomnál. A férfit a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettével gyanúsítják.

A gyanú szerint a férfi 300 eurót kapott volna a megbízóitól, hogy a Magyarországra csempészett migránsokat a zöldhatár közeléből Ausztriába vigye. Aradon beült a megbízói által előkészített tehergépkocsiba, majd Mórahalom külterületére hajtott.

Ott a társaival kb. 150 migránst zsúfoltak a jármű 2,4 méter magas, 2,1 méter széles és 5 méter hosszú rakterébe.

A gyanúsított alig 10 perccel az indulás után Mórahalmon megállt – mivel a kocsi biztonságosan vezethetetlen volt a jelentős túlsúly miatt –, majd a migránsokat és a járművet hátrahagyva a társaival együtt elmenekült. A helyszínre érkező rendőrök 104 migránst tudtak előállítani, akiknek sikerült kijutniuk a raktérből.

A szellőzés nélküli raktérben az utasoknál már 6-10 perc után jelentkezhettek az oxigénhiány tünetei, ami 20-25 perc múlva már halálos kimenetelű is lehetett volna. A százötven ember a raktér levegőjét kb. 8-12 perc alatt belélegezte, amellett, hogy a hőmérséklet 1-2 perc alatt meghaladhatta a kritikus 34 fokot. A szinte azonnal kialakuló rosszullét miatt a teherautóban lévő emberek mindenhogy próbáltak levegőhöz jutni, késsel is igyekeztek fölszakítani a raktér fémborítását.

A román gyanúsított személyazonosságát néhány napja derítették ki a magyar rendőrök, majd sikerült őt elfogni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.