Fazekas Sándor egy vecsési Coopban beszélt a sertéstőkehús áfájának csökkentéséről

mezőgazdaság
2016 január 12., 13:28

A földművelésügyi miniszter délelőtt egy vecsési Coop-áruházban tartott sajtótájékoztatót.

Elmondta, hogy a forgalmi adatok, a vásárlói érdeklődés már visszaigazolta, hogy helyes döntés volt a sertéstőkehús áfájának csökkentése 27-ről 5 százalékra, mert az áfacsökkentésnek hála számos termék ára 1000 forint alatt van. A kormány ezzel is szeretné segíteni a családok megélhetését, a kereslet növelését, a hazai sertéstenyésztés ösztönzését és az áfacsalásokkal terhelt sertéshúspiac kifehérítését – mondta.

Hangsúlyozta, hogy a magyar reformok működnek, és a magyar gazdaság teljesítőképessége lehetővé teszi, hogy csökkenjenek az adók, és megjegyezte, hogy

2016. az adócsökkentések éve.

A miniszter szerint az áfacsökkentés országos szinten a családok élelmiszerre fordított költségeinek 25 milliárd forintos mérséklését jelenti.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a kereskedelem, a termelők és a minisztérium összefogásának eredménye az, hogy kidolgozták és a megfelelő időpontban életbe léphetett az áfacsökkentés.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy 10-15 százalékos forgalombővülésre számít a sertéshús piacán. Arra a felvetésre, hogy késztermékek esetében várható-e a közeljövőben áfacsökkentés, azt mondta, elemezni kell a hatásokat, és a tapasztalatokra alapozva lehet kidolgozni további termékek áfacsökkentését, de ilyen előkészítő munkák zajlanak a Földművelésügyi Minisztériumban.

Január elsejével 27 százalékról 5 százalékra mérséklődött a sertéstőkehús általános forgalmi adója. Az FM december végén azt közölte, hogy az intézkedés hatására a fogyasztók várhatóan 17 százalékkal olcsóbban vásárolhatnak sertéstőkehúst. Kedvezőbb áron lesz kapható például a kicsontozott comb és lapocka, csontos és csont nélküli karaj és tarja. De a belsőségekre, valamint a feldolgozott húsféleségekre – mint a kolbász, szalámi, párizsi, felvágottak – már nem terjed ki az 5 százalékos áfakulcs.

Baromfi Terméktanács: A szárnyasoknál még nem érzékelhető a tőkehús áfa-csökkentésének hatása

Még nem érzékelhető a sertéstőkehús általános forgalmi adócsökkentésnek hatása a baromfihúsok forgalmának alakulásában – mondta a Baromfi Terméktanács szaktanácsadója az MTI-nek.

Földi Péter szerint még túl rövid a tőkehús áfacsökkentésének bevezetése óta eltelt idő ahhoz, hogy érzékelhető forgalomcsökkenés legyen a baromfihúsok keresletében, de az ágazati szakemberek középtávon negatív hatástól tartanak. Az ágazat szereplői abban reménykednek (és erősen lobbiznak), hogy a baromfi ágazatban is áfacsökkentés lesz még ebben az évben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.