Gigantikus bankkartellezést leplezett le a GVH

Egészen nagy bírságot jelentett be az imént a Gazdasági Versenyhivatal. A közlemény szerint a magyar bankok ernyőszervezete, a Bankszövetség a Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt. részvételével egy olyan adatbázist működtetett – a BankAdatot –, amivel a bankok üzleti titkokat oszthattak meg egymással.

A stratégiai fontosságú üzleti adatok – így a mennyiségekre, költségekre, keresletre, nyereségességre vonatkozó számsorok – megosztása "horizontális információcserének" minősül, ami ellentétes a versenyjogi szabályozással. A GVH szerint a bankok 12 éven át használhatták ezt az adatbázist, az információkat az üzleti tervezésnél, termékfejlesztésnél, a termékek árazásánál használhatták fel. A verseny sérülése miatt aztán a fogyasztóknak is rosszabb lett.

Még 2012-ben indult az eljárás a bankok adatbázisának ügyében, a GVH szerint enyhítő körülmény, hogy ezt követően a bankok önkéntesen felhagytak a használatával. A BankAdat 2000-ben indult, az adatok nem voltak nyilvánosan elérhetőek. A GVH szerint az adatbázis csak részben volt jogsértő, az összevont adatok letöltésével például nincs probléma.

A következő bankok vettek részt a dologban – a felsorolásból látszik, hogy gyakorlatilag az összes:

Budapest Bank, CIB, Erste, K&H, MKB, OTP, Raiffeisen, UniCredit, Magnetissimo, Banif, Commerzbank, Quaestor, FHB Kereskedelmi Bank, Gránit, KDB, Cetelem, Takarékbank, Sberbank, Merkantil, Porsche, Sopron Bank, Erste Lakástakarék, FHB Jelzálogbank, Fundamenta, OTP Jelzálogbank, OTP Lakástakarék, UniCredit Jelzálogbank, Axa, BNP, Citibank, Crédit Agricole, Deutsche Bank, ING.

Akikkel szemben megszüntették az eljárást: Kinizsi Bank, KELER, Exim Bank, MFB, Mohácsi Takarék Bank.

Az aktív kartellszereplő Bankszövetség – lényegében tehát a bankok – 4 milliárd forint, a közreműködő Bankárképző pedig 15 millió forint bírságot kapott. Mögöttes felelősként valójában a bankokat bírságolják meg, a GVH engedélyezte, hogy a Bankszövetség részletben fizesse a bírságot (havi kétszázmilliós részletekben). Így a bankoknak nem kell pótbefizetésekkel rögtön feltölteni a Bankszövetség kasszáját.

A végtörlesztés utáni reggelikartell ügyében közel 9,5 milliárd forintra büntették a bankokat még 2013 végén.

(GVH)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.