Tiborcz miatt kellett naperőmű helyett oktatásra költeni az uniós forrásokat?

POLITIKA
2016 január 12., 17:04
comments 151

Jávor Benedek, a PM EP-képviselője szerint az Európai Bizottság regionális politikai főigazgatója, Walter Deffaa január 11-i levele alapján egyértelműen kiderült, hogy Lázár János

a Tiborcz Istvánhoz köthető cégek által elnyert naperőműtender hiányosságai miatt előírt korrekció

miatt volt kénytelen 2013. szeptemberében visszavonni a tendert. Vagyis Jávor szerint az EB a Tiborczhoz köthető cégek szabálytalan pályázatai miatt vonta meg az EU-támogatást a projekttől - a korrekció végső soron ezt jelenti, csak az uniós szabályok lehetőséget adnak az így megvont összegek átcsoportosítására. A kormány az átcsoportosított pénzeket aztán oktatási intézmények megújuló energiás beruházásainak finanszírozására költötte.

Jávor szerint az ügyben indított OLAF-vizsgálat folyományaként az is előfordulhat, hogy az EB további pályázatokat is szabálytalannak talál. Ha ezek miatt is korrekciót rendel el, akkor az előző pénzügyi támogatási ciklus lezárása miatt ezeknél már nem lesz lehetőség a források átcsoportosítására, vagyis

ezeket a támogatásokat végleg elbukhatja Magyarország,

ami a jelen esetben azt jelenti, hogy az adófizetők pénzéből kell majd visszafizetni azt, amit a Tiborcz Istvánhoz köthető cégek a közvilágítási tendereken elnyertek. A közvilágítási tendereken tapasztalt szabálytalanságokat barátaink, a Direkt 36 csapata tárta fel. (Via Jávor Benedek. A címlapképen Tiborcz István mulat a Sziget VIP-ben.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt