Tiborcz miatt kellett naperőmű helyett oktatásra költeni az uniós forrásokat?

Jávor Benedek, a PM EP-képviselője szerint az Európai Bizottság regionális politikai főigazgatója, Walter Deffaa január 11-i levele alapján egyértelműen kiderült, hogy Lázár János

a Tiborcz Istvánhoz köthető cégek által elnyert naperőműtender hiányosságai miatt előírt korrekció

miatt volt kénytelen 2013. szeptemberében visszavonni a tendert. Vagyis Jávor szerint az EB a Tiborczhoz köthető cégek szabálytalan pályázatai miatt vonta meg az EU-támogatást a projekttől - a korrekció végső soron ezt jelenti, csak az uniós szabályok lehetőséget adnak az így megvont összegek átcsoportosítására. A kormány az átcsoportosított pénzeket aztán oktatási intézmények megújuló energiás beruházásainak finanszírozására költötte.

Jávor szerint az ügyben indított OLAF-vizsgálat folyományaként az is előfordulhat, hogy az EB további pályázatokat is szabálytalannak talál. Ha ezek miatt is korrekciót rendel el, akkor az előző pénzügyi támogatási ciklus lezárása miatt ezeknél már nem lesz lehetőség a források átcsoportosítására, vagyis

ezeket a támogatásokat végleg elbukhatja Magyarország,

ami a jelen esetben azt jelenti, hogy az adófizetők pénzéből kell majd visszafizetni azt, amit a Tiborcz Istvánhoz köthető cégek a közvilágítási tendereken elnyertek. A közvilágítási tendereken tapasztalt szabálytalanságokat barátaink, a Direkt 36 csapata tárta fel. (Via Jávor Benedek. A címlapképen Tiborcz István mulat a Sziget VIP-ben.)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;