Európa Tanács: Magyarországon gyakorlatilag senki nem kaphat menekültstátuszt

migráció
2016 január 13., 5:06
comments 65

Nils Muiznieks, z Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint a magyar menekültügyi szabályozás és gyakorlat nincs összhangban az európai emberi jogi normákkal, 

"az országban gyakorlatilag senki nem kaphat nemzetközi védelmet". 

A biztost az Emberi Jogok Európai Bírósága kérte fel, hogy avatkozzon be két, a menekültek visszafogadásáról szóló dublini rendelet értelmében Ausztriából Magyarországra visszaszállított menedékkérő ügyébe. Nils Muiznieks ezután készített írás jelentést, amibe kijelenti, hogy  a magyar hatóságok tavaly elfogadott intézkedéseinek célja, hogy  elrettentsék a menedékkérőket Magyarországtól és attól, hogy itt nyújtsák be a kérelmüket.Muiznieks szerint problémás Magyarországon a menekültügyi őrizet, és az őrizetre szolgáló intézmények körülményei. A biztos szerint 

"a hatóságok által kiváltott menekültellenes közhangulat nem segíti elő a menedékkérők és a menekültek társadalmi integrációját."

A dublini rendelet miatt visszaküldött migránsok nagy része őrizetben, és nincs számukra hatékony jogorvoslati lehetőség, írja a lett biztos. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt