Van egy jó hírem mindazoknak, akiknek alvászavart okoznak a hagyományos izzók kereskedelmének korlátozása óta alternatívaként beszerezhető, otthonainkat kék fénnyel elárasztó ledes, vagy takarékos körték:
feltámadhatnak a barátságos, meleg fényű izzók.
Direkt írok izzót, mert az amerikai csúcsegyetem, az MIT kutatói a létező leghagyományosabb, 130 éve szabadalmaztatott izzószálas villanykörtét próbálják hatékonyabbá tenni. A hagyományos izzó működési elve ékegyszerűségű:
az elektromos áram egy volfrámból készült szálat hevít 2700 fokra, így az szélesspektrumú fényt kezd sugározni.
A probléma, hogy az energia nagy részét hőként adja le - ezért rohadt forró egy hagyományos körte -, így a hatékonysági mutatója nagyon alacson:
az energiája 95 százaléka elveszik, csak öt százaléknyi energiát hasznosít fényként.
Az energiatakarékos körték hatékonysága ezzel szemben 14 százalék. Cserébe a fény, amit sugároznak, sokkal kevésbé adja vissza a természetes színeket, ráadásul a ledes körték rengeteg kék fényt sugároznak, ami bekavar az emberek alvási ciklusába is.
Az MIT kutatói most speciális kristálybevonattal kezeltek egy hagyományos izzót. Ez a fényt átereszti, a hőt viszont visszaforgatja, így az újra fénnyé alakulhat. A kutatást vezető Ivan Celanovic szerint a módszerrel akár 40 százalékos hatékonyságú izzókat lehetne gyártani, vagyis sokkal hatékonyabbat a jelenlegi takarékos megoldásoknál.
Ezek az izzók ráadásul szinte száz százalékban visszaadnák a természetes színeket, és nem sugároznának kék fénnyel. (Via The Telegraph)
Kommentek
Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.