Korai volt még temetni az izzót

2016 január 13., szerda 10:46

Van egy jó hírem mindazoknak, akiknek alvászavart okoznak a hagyományos izzók kereskedelmének korlátozása óta alternatívaként beszerezhető, otthonainkat kék fénnyel elárasztó ledes, vagy takarékos körték:

feltámadhatnak a barátságos, meleg fényű izzók.

Direkt írok izzót, mert az amerikai csúcsegyetem, az MIT kutatói a létező leghagyományosabb, 130 éve szabadalmaztatott izzószálas villanykörtét próbálják hatékonyabbá tenni. A hagyományos izzó működési elve ékegyszerűségű:

az elektromos áram egy volfrámból készült szálat hevít 2700 fokra, így az szélesspektrumú fényt kezd sugározni.

A probléma, hogy az energia nagy részét hőként adja le - ezért rohadt forró egy hagyományos körte -, így a hatékonysági mutatója nagyon alacson:

az energiája 95 százaléka elveszik, csak öt százaléknyi energiát hasznosít fényként.

Az energiatakarékos körték hatékonysága ezzel szemben 14 százalék. Cserébe a fény, amit sugároznak, sokkal kevésbé adja vissza a természetes színeket, ráadásul a ledes körték rengeteg kék fényt sugároznak, ami bekavar az emberek alvási ciklusába is.

Az MIT kutatói most speciális kristálybevonattal kezeltek egy hagyományos izzót. Ez a fényt átereszti, a hőt viszont visszaforgatja, így az újra fénnyé alakulhat. A kutatást vezető Ivan Celanovic szerint a módszerrel akár 40 százalékos hatékonyságú izzókat lehetne gyártani, vagyis sokkal hatékonyabbat a jelenlegi takarékos megoldásoknál.

Ezek az izzók ráadásul szinte száz százalékban visszaadnák a természetes színeket, és nem sugároznának kék fénnyel. (Via The Telegraph)