Sokasodnak a parlagi sasok, pedig CSOK se jár a fészekre

Magyar verde
2016 január 13., 14:21

Ellenben van viszont madárvédelmi program, ami úgy tűnik sikeresen működik.

Tizenhatszorosára nőtt a parlagi sasok és több mint húszszorosára a kerecsensólymok száma mintegy harminc év alatt Magyarországon.

Míg parlagi sasból az 1980-as években nagyjából csupán tíz pár és kerecsensólyomból is 10-20 pár élt csak Magyarországon, a madárvédelmi programoknak köszönhetően ma már 160 pár parlagi sas és nagyjából 240 pár kerecsensólyom fészkel ma itt.

Orbán Zoltán ezeket az adatokat a hazánkban telelő ragadozó madarak éves számlálását célzó, az Országos Sasszinkron elnevezésű programmal kapcsolatban említette, amelyet hétvégén rendeznek meg.

A rendezvény keretében a szakemberek három nap alatt az ország 18 százalékát lefedve bejárják a sastelelő helyeket és megszámolják a nagyjából 15 ragadozó madárfaj egyedeit. Mint mondta, a tavalyi rendezvényen nagyjából 1000 sast és 8000-nél több egyéb ragadozó madarat számláltak a résztvevők.

A szakember kifejtette, hogy Magyarországról ugyan sok madár elvonul, de sok éppen ide érkezik a tél közeledtével, hiszen a ragadozó madarak esetében vannak olyan fajok, amelyek Közép-Ázsia vagy Ázsia északi térségéből az ottani hat hónapig tartó, akár mínusz 40 fokkal és több méteres hóval is járó télből érkeznek az itteni, ahhoz képest enyhe évszakba.

(MTI, fotó - Kovács Attila)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.