Twitteren gúnyolta egymást az iráni és a szaúdi külügyminiszter

külföld
2016 január 13., 16:44
comments 32

A diplomácia a felnőttek világa, nem arrogáns újgazdagoké - üzente az Egyesült Arab Emírségekre utalva szerdán Twitter-oldalán Mohamad Dzsavad Zaríf iráni külügyminiszter, miután Sejk Abdalláh bin Zájid Ál-Nahajan, az emírségek külügyi tárcavezetője kigúnyolta iráni kollégájának az emberi jogok szaúd-arábiai helyzetét bíráló írását.

A két külügyminiszter között azután robbant ki heves szópárbaj a közösségi oldalon, hogy múlt vasárnap a The New York Times című amerikai napilap közölte Zaríf véleménycikkét. Az iráni külügyminiszter ebben elítélte az emberi jogok szaúd-arábiai helyzetét és azzal vádolta Rijádot, hogy támogatja a szélsőségességet és a felekezetek közötti gyűlöletkeltést.

Sejk Abdalláh hétfőn a Twitter-oldalán azt írta, Zaríf cikkét olvasva azt gondolta, hogy "a szerző egy skandináv ország külügyminisztere".

Erre vágott vissza Zaríf az említett mondattal, szintén a Twitteren. A bejegyzésben nem említette az emírségeket, de kommentátorok szerint a megjegyzés ezen országnak szólt.   

A Rijád szövetségesének számító emírségek és Teherán viszonya az elmúlt hetekben, a szaúdi-iráni kapcsolatok megromlása miatt vált sokkal feszültebbé.

A két regionális hatalom között azt követően robbant ki diplomáciai konfliktus, hogy Szaúd-Arábia január 2-án 46 más elítélttel együtt kivégezte az ellenzéki mozgalmakat támogató és az országban élő síita kisebbség jogaiért szót emelő Nimr al-Nimr síita főpapot, akit terrorizmus miatt ítéltek halálra. A kivégzés hatalmas felháborodást váltott ki Iránban. Szaúd-Arábia nagykövetségét tüntetők támadták meg és dúlták fel, válaszul Rijád és több szövetségese megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.