Merényletsorozat volt Jakartában

külföld
2016 január 14., 05:14
comments 286

Több robbanás volt csütörtökön az indonéziai főváros, Jakarta központjában, az első értesülések szerint legalább három ember életét vesztette. Lövéseket is lehetett hallani.

A támadásban egy rendőrségi szóvivő szerint legalább hat ember meghalt, köztük három rendőr.

Az ENSZ jakartai irodája előtt is nagy erővel robbant fel valami, majd további detonációkat és fegyverropogást lehetett hallani a világszervezet egyik regionális képviselője, Jeremy Douglas Twitter-bejegyzése szerint.

Ezen a képen az látható, ahogyan az indonéziai rendőrök egy épületbe készülnek behatolni, aminek a tetején egy lövészt sejtenek:

Sajtóértesülések szerint összesen hat robbanószerkezet lépett működésbe. Rendőrségi források szerint legalább egy robbanást öngyilkos merénylő idézett elő. Az egyik robbanás helyszíne egy Starbucks kávézó volt, egy másik a Sarinah pláza nevű bevásárlóközpont közelében történt.

„A Starbucks ablakait kitépte a robbanás. Három halottatlátok az úton.”

- számolt be a Reuters fotósa. Ő azt mondta, hogy a Starbucks annak az épületnek az aljában van, amiről sokáig lövöldözött valaki a helyiekre és a kiérkező rendőrökre is. Ebbe az épületbe próbálnak behatolni a kommandósok.

Jeremy Douglas a Twitteren azt írta, hogy a helyi rendőrség arra utasította az ENSZ-dolgozót, hogy ne menjenek ablakok közelébe. Daouglas szerint legalább 6 bomba robbant a városközpontban, és az ENSZ-irodában mindenki arról beszél, hogy olyan merényletsorozat történt Jakartában, amilyet az ISIS rendezett Párizsban 2015. november 13-án.

Joko Widodo indonéz elnök terrorcselekménynek minősítette az eseményt. Az államfő megszakította jávai hivatalos útját, hogy visszatérjen a fővárosba. Emellett arra utasította az ország biztonsági erőit, hogy fogják el az elkövetőket.

Az indonéz hírszerzés vezetője a Reutersnek azt mondta, hogy egyelőre nincs arra utaló jel, hogy az ISIS állna a jakartai terrortámadás mögött.

A Twitteren egyre terjed a PrayForJakarta, azaz Imádkozzunk Jakartáért hashtag.

Indonézia a világ legnépesebb muszlim országa. Az állam 255 millió lakosának 87 százaléka iszlám hitű, de a többség a vallás egyik kifejezetten mérsékelt ágához tartozik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.