Áprilistól átszabják a sebészeti ügyeletet Budapesten

Egészségügy
2016 január 15., 04:58
comments 95

A vakbél, gyomorvérzés vagy egyéb akut hasi panasz miatt műtétre szorulókat saját ellátási területéről minden budapesti kórháznak meg kell operálnia, bármelyik napszakban. Erről az Országos Mentőszolgálat tájékoztatta az intézményvezetőket, írja a Népszabadság.

Az új rendszer az lesz, hogy a mentő állandó lakhelye szerint illetékes kórházba viszi azt, aki akut ellátásra szorul. A hajléktalanokat, más városban élőket, illetve olyanokat, akiknek nincs bejelentett lakcímük, abba a kórházba viszik, aminek körzeté­ben rosszul lettek.

A mostani rendszerben minden nap másik kórház sebészeti osztálya az ügyeletes. Ez akár napi 10-15 műtétet is jelent. A változásokkal egy-egy kórházra csak napi néhány eset juthat, cserébe folyamatosan fenn kell tartani mindenhol teljes ügyeleti teameket. A Népszabadság szerint ebből már lehet probléma, mert sebészből, intenzív-terápiás orvosból és radiológusból nincs mindenhol elég. Ezt eddig úgy oldották meg, hogy sokan több kórházban is dolgoztak.

UPDATE: Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója reagált az MTI-nek. Szerinte nem megszűnik, hanem megerősödik a rendszer. "A jelenlegi néhány kórház helyett valamennyi, sebészeti profillal rendelkező fővárosi kórház ellátja a sürgősséget igénylő sebészeti betegeket a nap 24 órájában. A baleseti sebészeti, érsebészeti, idegsebészeti és szívsebészeti ellátás és sebészeti járóbeteg ellátás változatlan rendben működik tovább" - áll a közleményében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.