A német pénzügyminiszter a hadsereget vetné be a tömeges zaklatók ellen

Németországnak fel kell tennie magának a kérdést, hogy Németország kivételével miért lehet Európa minden más országában egyértelmű jogi felhatalmazással bevetni a hadsereget a rendőrség támogatására, jelentette ki a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter.

Szerinte meg kell teremteni a feltételeit a hadsereg békeidőbeli bevetésének is.

Németországban a második világháború után szigorúan korlátozták a hadsereg bevethetőségét, a német alkotmánybíróság csak 2012-ben engedélyezte, hogy rendkívüli állapot idején bevethetők legyenek a felfegyverzett katonák hazai földön.

Schäuble most a szilveszter éjszakai kölni erőszakhullám apropóján vetette fel a hadsereg bevetési szabályainak lazítását. Mondjuk az első lépés szerinte is a rendőrség megerősítése és a titkosszolgálatok munkáját szigorúan szabályozó jogszabályok enyhítése lenne, de szerinte előállhat olyan helyzet, amikor a rendőrség már nem képes válaszolni a kihívásokra. Ilyenkor lehetne bevetni a hadsereget, ahogy "a világ bármely országában bevetik vészhelyzetekben".

Németországban a szilveszter éjszakáján Köln központjában, a Dóm körül történtek miatt lángolt fel a vita a menekültpolitikáról és a rendőrségről. Aznap éjjel nagy tömegben verődtek össze jellemzően bevándorlók - régebb óta Németországban élők és frissen érkezettek vegyesen -, akik aztán fogdosták és verbálisan is zaklatták a téren levő nőket. Egy nemi erőszakról is jelentés érkezett. (Via Deutsche Welle. Címlapkép: Németországban élő szírek tiltakoznak a szilveszter éjszakáján történt erőszakhullám ellen. Fotó:  AFP / PATRIK STOLLARZ)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.