Ezrével indultak neki az Egyesült Államoknak a kubaiak

Pénteken megérkezett az Egyesült Államokba az első csoportja annak a 8000 kubai menekültnek, akik hónapokra Costa Ricában ragadtak, miután a Kubával szövetséges, baloldali vezetésű Nicaragua megtagadta a belépésüket az országba.

A kubaiak azért vágtak neki ezrével hónapokkal ezelőtt az Egyesült Államokba vezető útnak, mert jelenleg még érvényes az az amerikai szabályozás, amely a kubaiakra politikai menekültként tekint, így azonnal letelepedési engedélyt ad nekik.

De ez hamarosan változhat. A két ország több mint ötven év után rendezni látszik a viszonyát, ami egyben azt is jelentheti, hogy ez az automatikus letelepedési engedély többé nem jár majd a kubaiaknak, akikkel ezentúl pont úgy bánhatnak majd, mint az összes többi, Latin-Amerikából érkező illegális bevándorlóval.

Egy, a kubaiakat segítő texasi csoport, a Cubanos en Libertad szerint a most érkezők nagy részének már élnek rokonai az Egyesült Államokban, jellemzően Floridában, vagyis családjukat érkeztek egyesíteni.

Régen még ilyen kreatív tutajokkal keltek útnak. Fotó: Gregory Ewald/ U.S. Coast Guard/ Getty Images

A kubaiak régebben jellemzően Florida felől érkeztek az Egyesült Államokba, a két országot elválasztó szűk tengeren átkelve. A most érkező csoportok viszont egy biztonságosabbnak tűnő utat választottak, ami az elmúlt években lett népszerű:

Kubából Ecuadorba repültek, ahova nemrég még vízummentesen utazhattak, onnan pedig Kolumbián, Közép-Amerikán és Mexikón átvágva Texasnál lépték át a határt. Ez az útvonal amúgy csak némileg veszélytelenebb a tengeri átkelésnél, Mexikóban viszonylag sok kubai menekült esett emberrablók áldozatául, akik váltságdíj fejében engednék csak tovább őket, és megölik azokat, akik nem fizetnek. (Via BBC. Címlapkép: A Costa Ricában rekedt kubaiak első csoportja éppen megkapta a hírt, hogy útnak indulhatnak az Egyesült Államokba. Fotó: CITIZENSIDE/IRVING CABRERA TORRES)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.