Egy eddig teljesen ismeretlen halfajt fedeztek fel a Körösben

ÁLLAT
2016 január 17., 09:47
comments 189

A tudomány előtt eddig ismeretlenmárnafajt fedeztek fel a Sebes-Körös vízrendszerében. Az új faja Barbus biharicus, azaz bihari márna nevet kapta. A halakkal foglalkozók korábban is sejtették, hogy a Körös vízrendszerében is élhet egy másik, apró termetű márnafaj, de másfél évszázadon át generációk élték le az életüket abban a tévhitben, hogy azok Petényi-márnák. Mivel a két faj ránézésre szinte megkülönbözhetetlen, ezért magyarországi állományokat genetikailag is azonosítani kellett.

photo_camera Fotó: Antal László/Magyar Haltani Társaság

 Az új márnafajt eredményező kutatáshoz helyszíni és laboratóriumi vizsgálatokra is szükség volt, ami nyolc magyar és egy cseh szakember érdemi közreműködését igényelte.A kutatócsoport felfedezésének eredményeként nemcsak haltani ismereteink gyarapodtak, hanem természeti értékeink sora is egy újabb, Kárpát-medencei bennszülött fajjal gazdagodott. Ezzel pedig egy újabb, Kárpát-medencei bennszülött fajjal lettünk gazdagabbak. (via Magyar Haltani Társaság/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.