Külön központokba gyűjtené a kitoloncolásra váró észak-afrikaiakat a német kormány

külföld
2016 január 17., 12:36
comments 436

A német kormánypártok külön kitoloncolási központokba gyűjtenék be azokat a marokkóiakat és algériaiakat, akiket el akarnak küldeni az országból. Német sajtóértesülések szerint Angela Merkel kencellár és Horst Seehofer bajor miniszterelnök ezt már az előtt be akarják vezetni, hogy biztonságos harmadik országnak minősítenék a két észak-afrikai államot.

Az ezekből az országokból érkező menedékkérőket ezentúl nem osztanák szét a német települések között, hanem egyből a kitoloncolásra váróknak fenntartott gyűjtőközpontokba küldenék őket, hogy ott gyorsított eljárásban küldhessék haza őket. De ugyanígy fognak eljárni a balkáni országokból érkező menedékkérőkkel is. Marokkó és Algéria biztonságos országgá minősítéséhez még ugyanakkor meg kell szerezniük a szociáldemokraták támogatását is.

Gondot jelent az is, hogy az afrikai államok nem igazán akarják visszafogadni az Európából visszatoloncolt állampolgáraikat, valamint az hatóságok az ehhez szükséges dokumentumokat csak egészen lassan tudják kiállítani. 

Egy kiszivárgott belügyi dokumentum szerint a német hatóságok júliusban közel 5500 algériai, marokkói és tunéziai állampolgár várt kitoloncolásra, akik közül 2015 első felében csak 53-at tudtak hazaküldeni. A német hivatalok szerint ha visszatoloncolásról van szó, akkor a tunéziai hatóságokat szinte lehetetlen elérni. (via FAZ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.