Letartóztattak egy, a béketárgyaláson Izraelnek kémkedő palesztin tisztviselőt

A Palesztin Hatóság (kormány) kb. két hete fogta el a békefolyamatot palesztin részről irányító Száeb Erekat meg nem nevezett közeli munkatársát, aki beismerte, hogy információkat adott ki Izraelnek a béketárgyalások alatt. 

Az izraeli közszolgálati rádió úgy tudja, hogy már 20 éve a Palesztinai Felszabadítási Szervezet béketárgyalásokért felelős osztályának tisztviselője volt az Izraelnek információkat szolgáltató palesztin.

Erekat tagadta azokat az értesüléseket, hogy az irodavezetője lenne a gyanúsított, és hangsúlyozta, hogy titkárságát egy nő irányítja, miközben egy férfit tartóztattak le. Szerinte a kérdéses alkalmazott nem dolgozott vezető beosztásban, és nem volt közeli tanácsadója. 

Palesztin biztonsági illetékesek szerint Izrael jelentős előnyökre tehetett szert a béketárgyalásokon, mert a zárt ajtók mögött tartott egyezkedéseken a besúgótól előre ismerhették a palesztin álláspontot – értesült a Ynet.

A Háárecnek azt nyilatkozta egy magas rangú palesztin hivatalnok, hogy titokban már hónapok óta figyelték a kémet, és az utóbbi hetekben sikerült elegendő bizonyítékot gyűjteniük a letartóztatásához. Az illető adminisztratív feladatokat látott el, iratok előkészítésével foglalkozott.

2011-ben már volt egy hasonló kiszivárogtatási botrány, akkor az al-Dzsazíra pánarab hírtévéhez jutottak el palesztin forrásból a palesztin-izraeli tárgyalásokról készült titkos dokumentumok. (MTI)