62 embernek van akkora vagyona, mint az emberiség szegényebb felének összesen

2016 január 18., hétfő 5:46
295

Az Oxfam szokásos éves jelentését, melyben a vagyoni egyenlőtlenségek alakulását vizsgálják, most direkt a davosi világgazdasági fórum indulása elé időzítették. 

Fő állításuk, hogy tovább nyílt az olló, a szupergazdagok még jobban elszakadtak a világ többi részéről: e szerint a világ lakosságának szegényebb felének, mintegy 3,6 milliárd embernek 2010 óta mintegy 41 százalékkal csökkent a vagyona, eközben a világ 62 leggazdagabb embere még gazdagabb lett.2011-ben még 388 embernek volt akkora vagyona, mint az emberiség szegényebb felének, ez a szám azóta csökken, 177, majd 80 és tavaly már 62 leggazdagabb ember elég volt ahhoz, hogy összehozzák ezt az összeget. 

Az idei lista részletes elemzése még nem készült el, de érdemes a tavalyit böngészni, hogy lehessen látni, kik és honnan szedték össze ezeket az irreális vagyonokat

Az Oxfam brit igazgatója, Mark Goldring szerint amíg nem csapnak le az offshore adóparadicsomokra a hatóságok, addig nem lesz hatásos fellépés a globális egyenlőtlenségek ekkora mértéke ellen. 

A globális egyenlőtlenségeket kutató szervezet nem azt állítja, hogy az egyenlőtlenség önmagában rossz dolog lenne, hiszen ez hajthat előre egy társadalmat és mozgathatja az innovációt is. Ugyanakkor szerintük ez a jelenlegi szélsőséges állapot több száz millió embert rekeszt ki a tisztességes élet reményéből. Pont ez az a téma, amivel Thomas Piketty az elmúlt pár év legnagyobb közgazdaságtani felhajtását tudta kelteni. (Independent)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt