Hollande gazdasági és társadalmi vészhelyzetet hirdetett

A francia elnök hétfőn jelentette be az új gazdasági állapotot, amit gazdasági és társadalmi vészhelyzetnek nevezett. Ehhez pedig egy kétmilliárd eurós tervet is bejelentett, aminek a segítségével az ország újra utolérheti a világ gazdasági elitjét. 

De a nagy szavak és ijesztő kijelentések mögött valójában egy visszafogottabb cselekvési terv áll, például Hollande elmondta, hogy nem fognak hozzányúlni a 35 órás munkahéthez. És a vészhelyzeti státusszal nem jár semmiféle új jogkör vagy rendelkezési lehetőség, amivel a gazdaságba avatkozhatna be az eddigiekhez képest új módon az állam. 

Hollande üzleti vezetőknek tartott évértékelőt, itt említette azt is, hogy félmillió munkanélkülit akarnak átképezni, hogy újra munkába állhassanak. A kisvállalkozóknak például kétezer eurós bónuszt ígért, ha fiatal munkavállalókat alkalmaznak. 

A szocialista kormány már ideje küzd azzal, hogy a régóta stagnáló francia gazdaságot beindítsák és kezdjenek valamit a munkanélküliséggel is, ami idén tíz százalék körül alakulhat. 

Hollande beszélt arról is, hogy integrálni kell a problémás negyedekben élőket, főleg észak-afrikai és afrikai közösségek tagjait, akiknél különösen magas a munkanélküliség és akiket különösen sújt a munkahelyi diszkrimináció, mert ez sokukat sodorhatja a szélsőségek, illetve a kábítószer-kereskedelem irányába. (NYTimes)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.