A NAV bemutatja: a disznóhús

mezőgazdaság
2016 január 19., 09:55
comments 84

A kormány imádja a disznóhús fogyasztóit, a termelőit pedig még annál is jobban, nyilván ezért csökkentették a sertéshús áfáját 5 százalékra.

Most végre megérkezett a NAV állásfoglalása, hogy mi is a házisertés, azaz számít bele a csökkentett áfás sertéshús-körbe. (Ideje volt, hiszen a szabályozás januártól érvényes, ehhez képest mindjárt február van).

Az állásfoglalásból kiderül, hogy az áfacsökkentés a 0203-as vámtarifaszámú termékekre vonatkozik, ami:

egész- vagy fél sertés; comb, lapocka és ezek részei; elülső részek; tarja, karaj és részei; oldalas, dagadó és részei; sertésszalonna húsréteggel; csontos lábszárhús.

photo_camera

Az állásfoglalásból kiderül az a meglehetősen logikus dolog, hogy a sertésáfa csökkentése nem vonatkozik a vaddisznó-húsra. De a sertés élelmezési célra nem alkalmas belsőségét és vágási melléktermékét sem vehetjük meg 5 százalékos áfával.

A húsréteget tartalmazó sertésszalonna frissen, hűtve vagy fagyasztva is jogosult a csökkentett áfára, a húsréteget nem tartalmazó szalonna viszont sehogy sem.

(NAV)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.