Egy román bűnbanda törökországi munkát ígért, majd embercsempészetre kényszerítette az áldozatait

bűnügy
2016 január 19., 16:43
comments 67

Török embercsempészekkel együttműködő bűnszövetkezetet lepleztek le az erdélyi Beszterce-Naszód megyében – közölte a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT).

A vádhatóság közleménye szerint a banda tagjai megtévesztő ígéretekkel román állampolgárságú autóvezetőket szerveztek be törökországi „munkára”, majd amikor áldozataik már a helyszínen voltak, életveszélyes fenyegetéssel arra kényszerítették őket, hogy szíriai menekülteket fuvarozzanak egy török embercsempészbanda számára Izmir városából Törökország nyugati határára.

Később a szíriai menekülteket illegálisan az Európai Unió belsejébe juttatták Görögország, Macedónia, Szerbia érintésével, Magyarországon vagy Románián keresztül – közölte a DIICOT, ami a bűnszövetkezet 9 tagját őrizetbe vette a kedd hajnali házkutatások után.

A Digi 24 tudósítója ügyészségi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a román banda gyakorlatilag „eladott” két besztercei kamionsofőrt a török embercsempészeknek. A sofőrök tavaly nyáron egy hét alatt több mint 800 menekültet juttattak el az ország belsejéből a nyugati határig. 

A hírcsatorna tudósítása szerint a szíriaiakat 40-60 fős csoportokban, zárt teherautóban, megállás nélkül szállították a nyári hőségben a tengerpartra, ahol a csempészek a helyi boltból vásárolt gumicsónakokba ültették őket, hogy az Égei-tengeren keresztül Görögországba jussanak.

A két kamionsofőr azt állította, hogy a besztercei banda családtagjaikat túszul ejtve kényszerítette őket együttműködésre a török embercsempészekkel. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.