Hiába retteg mindenki a terrorizmus miatt, rekordévet zárt tavaly a turizmus

gazdaság
2016 január 19., 07:02
comments 16

A tavalyi világgazdasági fejlemények a leginkább Európának kedveztek, derült ki az ENSZ turisztikai szervezete, az UNWTO éves összegzéséből. A gyenge euró miatt a leginkább Európát vették célba a turisták, akik száma összesen 4,4 százalékkal nőtt 2015-ben az egy évvel korábbihoz képest. Az 1,18 milliárd turista több mint fele Európát vette célba (bár némi probléma van a számokkal, mivel az Európán belüli utazókat "nemzetközi turistáknak" számolják, tehát pl. aki Magyarországról Horvátországba utazik, az turista, míg mondjuk ha valaki Pekingből vagy Chicagoból utazik a legközelebbi tengerparthoz, az nem).

Ez elég jó, főleg ha számításba vesszük, hogy számos nagy turista-fogadó országban súlyos terrorista cselekmények voltak (Tunézia, Törökország, Egyiptom, és az év végén Franciaország).

photo_camera

Az UNWTO szerint idén csak egy kicsit lassabban, 4 százalékkal nő a turisták száma.

Az olajexportőr országok polgárai, így az oroszok és a szaúdiak jelentősen visszafogták a kiadásaikat – mindenki másnak viszont jó az olajárak esése, hiszen ha csak lassan is, de egyre olcsóbb a közlekedés.

Kínában pedig valóságos turistaforradalom van: 2004 óta minden évben kétszámjegyű növekedés van a szektorban, most már évek óta a kínaiak költik a legtöbb pénzt utazásra.

photo_camera

(UNWTO, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.