Teljesen rendben van, ha Mészáros Lőrinc túllicitálta magát a földárverésen

mezőgazdaság
2016 január 19., 18:17
comments 308

Felcsút milliárdos polgármestere azt állította, hogy csak 249 hektár földet vett, miközben a földalap kimutatásaiból az látszott, hogy a felcsúti Mészáros Lőrinc 401 hektárt vett. (A családja összesen 1391 hektárral gazdagodott.) Ez viszont elvileg törvényellenes lenne, mivel egy magánszemély csak 300 hektárt vehet legfeljebb.

Két esetben viszont nem.

Az egyik elmélet szerint Mészáros Lőrincnek van egy Mészáros Lőrinc nevű, 23 éves fia is, aki ugyanarra a lakcímre van bejelentve, és a földek egy részére ő licitálhatott.

A másik verziót a Földművelési Minisztérium magyarázta el a VS-nek: egy nyertes licit még nem garancia arra, hogy a licitáló meg is szerezte a földet, mert a földforgalmi törvényben előírt kötelező 60 napos szerződés-kifüggesztési időszak alatt bármelyik elővásárlásra jogosult élhet a jogával, és meg is előzheti az árverési vevőt, megszerezve tulajdonjogot. Így hát logikus, ha a törvény nem tiltja, ha több földre licitál a vevő, mint amit ténylegesen megszerezhet, hiszen ha az elővásárlásra jogosultak bejelentkeznek, mindenképpen ők viszik a földet.

A minisztérium szerint tehát ha a licitáló eltaktikázva magát túlszalad a megengedett kereten, és senki sem él az elővásárlási jogával, akkor sem lesz 300 hektárnál több földje, ugyanis a földdarab 300 hektár feletti része nem kerül a nevére, hanem állami tulajdonban marad.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.