Egymillió HIV-fertőzött van Oroszországban

külföld
2016 január 21., 19:54
comments 178

Elérte az egymilliót a regisztrált HIV-fertőzöttek száma Oroszországban - közölte Vagyim Pokrovszkij, az AIDS-megelőzési orosz szövetségi tudományos módszertani központ vezetője csütörtökön.

Pokrovszkij elmondta, hogy az egymilliomodik beteget, egy 26 éves dél-oroszországi nőt szerdán vették nyilvántartásba. A központ vezetője azonban hozzátette, hogy saját és más szakértők becslései szerint a vírussal fertőzöttek száma akár 1,5 millió is lehet Oroszországban, ami azt jelentené, hogy a népesség egy százaléka HIV-beteg.

Figyelmeztetett, hogy a megbetegedés üteme rekordmagaslatokat ért el. Elmondása szerint Oroszország azon a határon áll, hogy a HIV (az emberi immunhiány vírusa) általános járvánnyá szélesedjen. Kijelenthető az - mondta -, hogy egyes területeken már általános HIV-járvány tombol, a megbetegedések mintegy 60 százaléka a kábítószer-fogyasztáshoz és a heteroszexuális szexhez köthető. 

A HIV-fertőzöttek jogaiért szóló tüntetés Moszkvában, még 2006-ból
photo_camera A HIV-fertőzöttek jogaiért szóló tüntetés Moszkvában, még 2006-ból (AFP / DENIS SINYAKOV)

Pokrovszkij már korábban is többször figyelmeztetett, hogy országában gyors ütemben terjed a vírus okozta AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) betegség, a folyamat pedig több szempontból visszafordíthatatlanná válik.    

Oroszországban 1987 óta, amikor az első fertőzést regisztrálták, 204 ezer ember halt meg a betegségben. Pokrovszkij úgy számol, hogy 2015-ben 95 ezer új megbetegedés történt, 5 ezerrel több az előző évhez képest. Ha ezek a számok bebizonyosodnak, ez lenne a legtöbb megbetegedés éves szinten az elmúlt 30 évben, amióta Oroszországban regisztrálják az adatokat.

Mint korábban rendszeresen, az illetékes ezúttal is kevesellte azt a pénzösszeget, amelyet a kormány a HIV elleni harcra akar szánni. 2016-ban 40 milliárd rubelt terveznek e célra, Pokrovszkij szerint azonban 100 milliárdra lenne szükség (1 rubel= 3,50 forint). 

Pokrovszkij megjegyezte, hogy Oroszországban a drogfogyasztók mintegy 20, a homoszexuálisok mintegy 10 százaléka fertőzött. 

Kitért arra is, hogy 2014-ben - az utolsó olyan évben, amelyről teljes adatok vannak - mintegy 12 ezer ember halt meg AIDS-ben, de a tényleges szám ennél valószínűleg magasabb. Becslései szerint 2015-ben a betegség halálos áldozatainak száma 5-10 százalékkal nőtt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.