A francia kormány addig tartaná fenn a rendkívüli állapotot, amíg le nem győzik az Iszlám Államot

külföld
2016 január 22., 21:46
comments 246

Manuel Valls francia miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy határozatlan időre kiterjesztik a rendkívüli állapotot, amit még a novemberi terrortámadások után hirdettek meg. Ez lehetővé teszi a rendőrségnek, hogy akár letartóztatási parancs nélkül is őrizetbe vehessenek embereket. 

A francia hatóságok most bárkit házi őrizetre ítélhetnek, akiről úgy gondolják, hogy biztonsági kockázatot jelent, külön engedély nélkül is házkutatást tarthatnak, honlapokat blokkolhatnak vagy csoportokat oszlathatnak fel, ha úgy érzik, hogy azok veszélyeztetik a közbiztonságot.

photo_camera Manuel Valls francia miniszterelnök - Fotó: AFP/Dominiqui Faget

Valls szerint ezt addig kell folytatni, amíg csak le nem győzik az ISIS-t. A francia miniszterelnök Davosban beszélt arról a BBC-nak, hogy amíg fennáll a fenyegetettség, addig minden ilyen eszköznek bevethetőnek kell maradnia.

Egy héttel ezelőtt Claude Bartolone, a francia nemzetgyűlés elnöke beszélt arról, hogy ha február 26-án lejár a rendkívüli állapotra megadott, novemberi felhatalmazás, akkor nagyon valószínű, hogy szavaznak a meghosszabbításáról.

Az ENSZ a héten figyelmeztetett, hogy a rendkívüli intézkedések aránytalanul korlátozzák az olyan alapvető emberi jogokat, mint szólásszabadság, a gyülekezéshez és magántulajdonhoz való jog. Arra szólították fel a francia kormányt, hogy február végén ne hosszabbítsák meg a rendkívüli állapotot.

Közben a Franciaországban előterjesztettek egy olyan alkotmánymódosítást is, amellyel megfoszthatnák francia állampolgárságuktól azokat a kettős állampolgárokat, akik terrorista bűncselekményeket követnek el. (via Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.