Az emberiség legkorábbi háborújának nyomait találhatták meg

TUDOMÁNY
2016 január 22., 12:44
comments 54

Első ízben találtak régészek bizonyítékot arra, hogy kőkorszaki vadászó-gyűjtögető emberek nagyobb csapatokban, szervezetten, a gyilkolás szándékával támadtak egymásra. Bár a kutatók véleménye eltér a háború definíciójáról, ez a friss, Kenyában talált lelet áll mindenképpen a legközelebb bármelyik meghatározáshoz.

A Turkana tó partján legalább 27 ember, részben teljes épségben megmaradt, temetetlen csontvázát találták meg, és közülük tízen egészen biztosan erőszakos halált haltak, amit különféle fegyverek okoztak. A lelet azért is kivételes, mert több - valószínűleg a testekben hagyott - fegyvert is megtaláltak, például obszidián nyílhegyeket.

A leletek alapján most már tudjuk, hogy mennyire brutálisak voltak a kőkorszaki harcosok: az egyik női csontváz elárulja, hogy a gazdáját halála előtt megkötözték, majd bezúzták a koponyáját, beszakították a mellkasát és eltörték mindkét térdét. Mellette egy olyan nő feküdt, aki összekötözött kézzel-lábbal halt meg. Egyik hordatársának pedig valami kemény tárggyal verték szét a koponyáját.

A csontok között talált obszidián pengék alapján gondolják a kutatók, hogy egy messzebbről érkezett csapat gyilkolhatta le a helyieket, azon a környéken ugyanis egyébként nem voltak jellemzőek az obszidiánból készült fegyverek.

A szenzációs leletről a Nature-ben jelent meg tanulmány.

(via Washington Post

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.