Miközben az MTA közgazdászainak elege lett Matolcsyékból, az MNB újabb 900 millió forintért vett műalkotásokat

AFP PHOTO JOHN THYS

Pezseg az élet a közpénz kreatív felhasználását új szintre emelő MNB körül. 

Az MTA Közgazdaságtudományi Bizottsága arra kéri az MTA vezetését, hogy segítsen az MNB "közgazdasági és a gazdaságtudományi felsőoktatásban és kutatásban zajló térfoglalásnak visszafordításában" - írja a Napi.hu.

A bizottság szerint az MNB, közvetlenül és alapítványain keresztül is egyre nagyobb teret foglal el a közgazdasági és a gazdaságtudományi felsőoktatásban és kutatásban. 

Az MNB-alapítványok által felhasznált közpénz ellenőrizetlen forrásként jelenik meg a szigorúan szabályozott felsőoktatási piacon: felhasználásuknál sem a közpénzügyi, sem az akkreditációs szabályok nem érvényesülnek

- írják az MTA honlapjára is felkerült állásfoglalásban.

Megállapításaik között szerepel többek között, hogy:

  • „...az MNB-nek és a mintegy 200 milliárd forinttal feltőkésített Pallas Athéné alapítványainak a felsőoktatásra fordított kiadása közpénz.”
  • „...a közpénzfelhasználás nemzetközi és hazai normáinak, törvényi szabályzásának (átláthatóság, megalapozottság, elszámoltathatóság, hatékonyság) az MNB-nek és alapítványainak a gyakorlata nem felel meg.”
  • „...az MNB alapítványi programjai deklaráltan egyfajta közgazdasági nézetrendszert kívánnak uralkodóvá tenni, amit a felsőoktatásban történő térfoglalással próbál megvalósítani. Ilyen cél közpénzek segítségével történő megvalósítása sérti a tudományos szabadság alapelvét és veszélyezteti a támogatott oktatási-kutatási intézmények autonómiáját.”
  • „Különösen kritikus – a tudós utánpótlás miatt az MTA számára is kiemelten fontos – a PhD képzésbe való fokozódó beavatkozás. Az MNB az ország legnagyobb doktori programját vallja a magáénak, miközben még semmilyen akkreditált doktori iskolája nincs.”

A közpénz-kérdés azért is fontos, mert az MNB továbbra sem tartja ezeket közpénznek, ezért három alapítvány nem adja ki a Világgazdaságnak a bírósági döntés ellenére sem a kért adatokat.

Eközben az Átlátszó arról írt, az MNB újabb 900 millió forintért vásárolt műalkotásokat. Az EU-s közbeszerzési értesítőben három darab MNB-s tender eredménye is megjelent:

  • Megvették az Artpool dokumentumgyűjteményt 90 millió forintért.
  • Megvásárolták a Kövesi-festménygyűjteményt 795 millió forintért.
  • Megvették a „Csendélet gyümölccsel, tenger gyümölcseivel és értékes edényekkel” című Abraham van Beijeren képet 380 ezer euróért, ami nagyjából 120 millió forint.
Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.