Borzasztóan kíváncsi vagyok, hogy végül ki fogja megszavazni a Fidesz terrorveszélyes alkotmánymódosítását

Ez az a javaslat, ami terrorveszély esetén elképesztő hatalmat adna a kormánynak, de nem mondja meg pontosan, hogy mi az a terrorveszély.

Plankó Gergő itt írta össze, hogy miért baj, ha a röszkei kődobáló migránsok miatt a kormány leállíthatja az internetet, vagy megtiltatja, hogy a magyar állampolgárok külföldiekkel érintkezzenek. Mert, hogy ez simán megtörténhetne a javaslat alapján.

A dolog annyira húzós lett, hogy a Jobbik bejelentette: nem támogatja a módosítást. Nélkülk viszont nincs meg a kétharmad, amire szükség van. Ők azt szerették volna, ha legalább annyi korlátozást beépít a törvénybe a Fidesz, hogy a terrorveszélyt, ami szinte korlátlan hatalmat ad a kormánynak, a Parlament négyötödös többsége tudja csak kihirdetni. Szóval hogy széles politikai egyetértésre legyen szükség, ha fel akarják függeszteni a jogállamot. Fidesz erre egyelőre nem tűnik hajlandónak.

“Nekünk a magyar emberek biztonsága az első (...) a baloldali pártoktól nem meglepő, hogy nem akarják megvédeni a magyar embereket, de az új fejlemény, hogy a Jobbik is szembefordult a magyar emberek érdekeivel"

Ezt Halász János fideszes szóvivő mondta ma délelőtt.

Az elmúlt 24 óra fejleményei alapján most még úgy látszik, hogy be akarják nyújtani a javaslatot, még ha nincs is meg a kétharmad.

Előfordult már, hogy hivatalosan a Fidesz-KDNP-n kívül senki sem támogatott egy kétharmados törvényt, de aztán egy jobbikos vagy éppen DK-s képviselő félrenyomása / hiányzása / különszavazása miatt mégis átment a dolog.

Szóval izgalmas, hogy most lesz-e valamilyen szerencsés véletlen, ami átsegíti a módosítást, vagy nem.