Putyin megpróbálta rávenni Aszádot, hogy mondjon le, de nem sikerült neki

A Financia Timesban van egy nagyon izgalmas írás arról, hogy tavaly év végén Putyin az orosz katonai elhárítás vezetőjét küldte Szíriába, hogy rávegye Bassár al-Aszád, hogy távozzon a hatalomból.

Több szempontból is nagyon érdekes ez a sztori.

Egyrészt Oroszország a szír kormány szövetségese, szóval egyáltalán nem volt eddig egyértelmű, hogy ők maguk is Aszad elmozdításában gondolkoznak. Persze a diktátor helyébe szintén egy velük szimpatizáló vezetőt ültetnének, de ettől még fontos, hogy Moszkvában is úgy látják: amíg a mostani elnök el nem tűnik, addig nem lesz vége a háborúnak.

Aztán az is nagyon beszédes, hogy a legfőbb szövetséges kérésének ellenére sem lépett a szír elnök. Tehát lehet, hogy rá van utalva az oroszok támogatására, de ettől még nem hajlandó azt csinálni, amit mondanak neki.

A harmadik, és végképp ilyen Bourne-rejtély szintű elem, hogy a katonai elhárítás vezetője, Igor Sergun néhány héttel azután, hogy Szíriában járt és sikerelenül próbálta meggyőzni Aszadot a lemondásról rejtélyes körülmények között Moszkvában meghalt. (FT, Vox, Guardian)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.