A francia szakszervezetek megfúrták a vasárnapi nyitvatartást

gazdaság
2016 január 24., 12:12
comments 68

Összeomlottak a vasárnapi nyitvatartásról folytatott tárgyalások Franciaországban. Ott a kormány vetette fel, hogy engedve a bolttulajdonosok évtizedes követelésének visszavonja a kötelező vasárnapi zárvatartást, de a szakszervezetek hajthatatlanok. Most éppen azt az ajánlatot utasították vissza, hogy a boltosok kétszeres órabért fizessenek vasárnaponként amellett, hogy fedezzék a dolgozók utazási költségeit és biztosítsák gyermekeik elhelyezését.

A szakszervezetek szerint ugyanis a vasárnapi zárvatartás elvi kérdés.

Pedig a botlosok becslései szerint a vasárnapi nyitás rengeteg új munkahelyet teremthetne a rendkívül magas munkanélküliséggel és az ebből fakadó társadalmi problémákkal - például a fiatalok generációs lázadásával - küzdő Franciaországban. A híres párizsi nagyáruház, a Galeries Lafayette szerint csak a Boulevard Haussmannon álló áruházukban ezer embert tudnának alkalmazni vasárnaponként.

Emellett a vasárnapi nyitás tíz százalékkal növelné a cég bevételeit - ami az esetükben évi 250 millió euró pluszt jelentene, aminek már elég jelentős adóvonzata is van, vagyis a költségvetés is jól járna a döntéssel.

De most a jelek szerint minden marad a régiben. (Via FT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.