Havi egy-kétezer eurót is megkereshettek a korrupt záhonyi határőrök

bűnügy
2016 január 25., 06:47
comments 53

Annyi pénzt szedhettek össze havonta a határon átkelőktől a záhonyi határőrök és vámosok, hogy a lebukás nyilvánvaló kockázata ellenére is folytatták üzelmeiket, írja a Népszabadságban Fekete Gy. Attila, aki a záhonyi határátkelőt megfigyelő Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársaival beszélgetett. Pedig tudták, hogy figyelik őket, ha másból nem, hát abból, hogy tavaly négy nagy akcióban előbb a vámosokat, aztán a határrendészeket vitte el a rendőrség, gyakorlatilag lecserélve a határátkelő teljes személyi állományát.

Mégis, egy-egy nagy akció után csak pár napig volt csend, aztán minden folyt tovább.

"Kofé" és "csáj", vagyis kávé és tea voltak a kulcsszavak. Ezt mondták a határon várakozó autósoknak, akiktől néha egy-két euróval is megelégedtek. Aki nem fizetett, azt félreállították tüzetes ellenőrzésre. Ami lényegében csak várakoztatás volt, a kocsikat ilyenkor se vizsgálták át, csak várták, hogy a sofőr elunja a várakozást.

A vámosok letartóztatása után a határrendészek tudták, hogy ők következnek. Lehallgatott beszélgetéseikben beszéltek is erről, de azt hitték, hogy ha ügyesek, kijátszhatják a megfigyelést. Azt nem sejthették, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat gyakorlatilag az egész határállomást bemikrofonozta, -kamerázta.

A megfigyelők szerint a jellemző az aprópénzes lefizetés volt. Személyautóval érkezőktől egy-két eurót, a nagybuszok sofőrjeitől utasonként öt, a kisbuszokétől utasonként tíz eurót szedtek be. De egy védelmi szolgálatos arról is beszélt, hogy 

400 euró ellenében gyorsan kiderült egy hamis útlevélről is, hogy tulajdonképpen minden rendben volt vele.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.